Παρασκευή
29 Μαρτίου 2024

Το είναι και το φαίνεσθαι

Το έγκλημα των Τεμπών θα στοιχειώνει τα ψήγματα συνείδησης, όσων συντέλεσαν, με πράξεις ή παραλείψεις στη διάπραξή του. Ο πόνος θα είναι στο διηνεκές άφατος για τις οικογένειες όσων χάθηκαν και θα συνεχίσουν να σηκώνουν τον σταυρό του μαρτυρίου τους. Τα "καθρεφτάκια για ιθαγενείς", όσων ανερυθρίαστα έσπευσαν να εξαγγείλουν ‘μέτρα ανακούφισης’, απλά επιβεβαιώνουν τον κυνισμό και την προστυχιά των εμπνευστών τους.

Αυτό όμως που μας αφορά όλους ως κοινωνία, είναι να δοθεί η ελάχιστη ηθική ικανοποίηση στους συγγενείς και τους αγαπημένους όσων "έφυγαν" και στην ουσία δολοφονήθηκαν, για δικαστική δικαίωση.

Για να ακουσθούν μέσα στις αίθουσες των δικαστηρίων, ακόμα και υπό τη μορφή απολογιών και εξηγήσεων, τι έπραξαν ή τι παρέλειψαν να πράξουν, όσοι είχαν την ευθύνη. Να ακουστεί τι ανέλαβαν να κάνουν όσοι απέκτησαν τα δικαιώματα λειτουργίας του Ελληνικού Σιδηρόδρομου. Τι εγγυήσεις έδωσαν και μέσα σε ποια χρονικά ορόσημα έπρεπε να εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους.

Τι εποπτικός μηχανισμός για την τήρηση των συμφωνηθέντων είχε συσταθεί -και εάν δεν είχε συσταθεί και λειτουργήσει με ευθύνη ποίων- και τι κυρώσεις προβλέπονταν για τους παραβάτες. Τι είδους εργασίες συντήρησης είχε την ευθύνη να υλοποιήσει το Ελληνικό Δημόσιο και ποια ήταν η αποστολή και η λειτουργία του ΟΣΕ. Ποιοι είχαν την ευθύνη και την αρμοδιότητα αξιοποίησης των νέων τεχνολογιών και των δυνατοτήτων που προσφέρει η ψηφιακή σύγκλιση, τι έπραξαν και σε τι βαθμό ολιγώρησαν.

Από πλευράς του κρατικού μηχανισμού να αναδειχθεί ποιοι είχαν την ευθύνη διαπραγμάτευσης και σύναψης των συμβάσεων με τους κάθε λογής αναδόχους, ποια ήταν τα προσόντα τους και ποιοι τους επέλεξαν. Και επειδή στον κόσμο αυτό, τα πρόσωπα γνωρίζονται μεταξύ τους ή σύντομα γίνονται γνωστά, θα είναι χρήσιμο να αναδειχθεί, με ποιες "μαγικές διαδικασίες" κάποιοι, με ανύπαρκτο επιστημονικό και επαγγελματικό υπόβαθρο, "βαφτίστηκαν" επιστήμονες και ανέλαβαν "τοποτηρητές" των αφεντικών τους. Μοιραίοι τυχοδιώκτες, που έβαψαν στο αίμα τη νιότη της Ελλάδας.

Θα αναδειχθεί επίσης στις δικαστικές αίθουσες, ποια είναι τα διαβόητα "πολιτικά γραφεία" των Υπουργών και του κάθε παράκεντρου εξουσίας, που έχει ως ενδιάμεσος φορέας, ευθύνη εποπτείας και στελέχωσης των κρατικών υπηρεσιών. Στην περίπτωσή μας του ΟΣΕ και των υποστηρικτικών υπηρεσιών του. Για να πάψει το προσβλητικό παραμύθι περί της πολιτικής ηγεσίας που δήθεν δεν μπορούσε να γνωρίζει για την αποτελεσματικότητα του συρφετού των ‘αξιωματούχων’. Η στελέχωση του προσωπικού και πολιτικού της γραφείου, με ονόματα και προσόντα είναι καθρέφτης της αρρωστημένης ανευθυνότητας με την οποία αντιμετωπίζονται οι κρατικοί οργανισμοί. Το έγκλημα των Τεμπών το επιβεβαιώνει.

Για να ακουστούν όμως όλες αυτές οι αλήθειες στις δικαστικές αίθουσες και όσα άλλα θα προκύψουν από την έρευνα, πρέπει να δοθεί η θεμελιώδης δυνατότητα, στους χαροκαμένους συγγενείς να διεκδικήσουν το δίκιο των αγαπημένων τους. Η δυνατότητα αυτή ουσιαστικά καταργείται με την εκ νέου πρόβλεψη, ότι ακόμα και για τις αναγνωριστικές αγωγές αποζημιώσεων, που στην περίπτωση του εγκλήματος των Τεμπών θα είναι σίγουρα της τάξης των εκατομμυρίων ευρώ, στο Πολυμελές Πρωτοδικείο, θα πρέπει να καταβληθεί δικαστικό ένσημο!

Με λίγα λόγια οι κατεστραμμένοι γονείς και συγγενείς, πρέπει να βρουν και να προκαταβάλουν δεκάδες χιλιάδες Ευρώ, για να τιμήσουν τη μνήμη των παιδιών τους και των αγαπημένων τους. Το φαίνεσθαι των εξαγγελιών και η στυγνή άρνηση τού είναι! Καραμπινάτη χλεύη. Το ελάχιστο που απαιτείται είναι η

κατάργηση της επονείδιστης αυτής προϋπόθεσης. Άμεσα και χωρίς φιοριτούρες. Και χωρίς να περιμένουμε από τη γυναίκα του Καίσαρα να αποδείξει την τιμιότητά της.

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη
Φόρτωση άρθρων...