Δευτέρα
06 Μαΐου 2024

Capital Economics: Τι θα γίνει αν χάσει ο Ερντογάν τις Eκλογές;

Στο ενδεχόμενο ήττας του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στις Προεδρικές Εκλογές στην Τουρκία, που θα διεξαχθούν την ερχόμενη Κυριακή 14 Μαΐου αναφέρεται η Capital Economics.

Σε έκθεσή της η Capital Economics επισημαίνει την αισιοδοξία που υπάρχει στις αγορές για νίκη του Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου στις τουρκικές Εκλογές και επιστροφή της Τουρκίας σε ορθόδοξες οικονομικές πολιτικές. 

Στην περίπτωση που όντως χάσει ο Ερντογάν και εφαρμοστούν ορθόδοξες πολιτικές, ο οίκος προβλέπει μείωση του πληθωρισμού, βιώσιμη ανάπτυξη μεσοπρόθεσμα και μείωση του κινδύνου για την οικονομία της Τουρκίας και την τουρκική λίρα.

Παρ’ όλα αυτά, η Capital Economics τονίζει ότι η νέα τουρκική κυβέρνηση θα έχει να αντιμετωπίσει σημαντικές προκλήσεις. Για να μειωθεί σημαντικά ο πληθωρισμός θα χρειαστούν πολλά χρόνια πολύ σφιχτής δημοσιονομικής και νομισματικής πολιτικής, που συνεπάγεται χαμηλή ανάπτυξη, ενώ η τουρκική λίρα θα διολισθήσει περαιτέρω φέτος για να αντισταθμιστούν οι μακροοικονομικές ανισορροπίες.

Οι απαντήσεις της Capital Economics στα σημαντικότερα ερωτήματα των τουρκικών Προεδρικών Εκλογών:

1. Ποια είναι η πολιτική πλατφόρμα της αντιπολίτευσης; Οι δύο κεντρικοί στόχοι είναι η μείωση του πληθωρισμού σε μονοψήφιο ποσοστό σε διάστημα δύο ετών και η αποκατάσταση της σταθερότητας της λίρας. Ο Κιλιτσντάρογλου έχει δεσμευτεί να επιστρέψει η χώρα σε ορθόδοξες πολιτικές, όπως η ανεξαρτησία της κεντρικής τράπεζας.

2. Τι πρέπει να γίνει για να αποκατασταθεί η μακροοικονομική σταθερότητα; Κλειδί είναι η καταπολέμηση του πληθωρισμού, μία εξέλιξη που θα συμβάλλει στην ανάκτηση της αξιοπιστίας για την τουρκική λίρα και θα προσφέρει στήριξη και στον τραπεζικό κλάδο που πλήττεται από τις συναλλαγματικές ανισορροπίες. Όμως για να υποχωρήσει ο πληθωρισμός κάτω από το 10% θα χρειαστούν ίσως και 5 χρόνια αλλά και να αυξηθούν τα επιτόκια τουλάχιστον στο 30%.

3. Είναι αξιόπιστο το οικονομικό επιτελείο της αντιπολίτευσης; Τα κόμματα της αντιπολίτευσης έχουν δημιουργήσει μία ομάδα με εγνωσμένης αξίας και αξιόπιστους οικονομολόγους, όπως ο πρώην επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας Χακάν Καρά και ο καθηγητής Οικονομικών του MIT, Νταρόν Ατσέμογλου.

4. Θα μειωθούν τα εμπόδια όσον αφορά την προσέλκυση κεφαλαίων αμέσως αν νικήσει η αντιπολίτευση; Το ισοζύγιο πληρωμών της Τουρκίας είναι σε πολύ κακή κατάσταση καθώς το έλλειμμα χρηματοδοτείται από τα συναλλαγματικά αποθέματα. Η Τουρκία δυσκολεύεται να προσελκύσει ξένα κεφάλαια και η βοήθεια από τη Ρωσία και το Κατάρ κλείνει απλώς τρύπες και δεν λύνει το πρόβλημα. Αν χάσει ο Ερντογάν, μπορεί τα κεφάλαια από τις χώρες του Κόλπου να μειωθούν αλλά οι εισροές ιδιωτικών ξένων κεφαλαίων θα είναι μεγαλύτερες, περιορίζοντας τις ανησυχίες για την εξωτερική χρηματοδότηση της Τουρκίας.

5. Πώς θα κινηθεί η λίρα αν χάσει ο Ερντογάν; ΟΙ απόψεις διίστανται. Ορισμένοι αναλυτές εκτιμούν ότι η λίρα θα ανατιμηθεί απότομα αν νικήσει η αντιπολίτευση, με δεδομένο ότι κατά πάσα πιθανότητα θα αυξηθούν σημαντικά τα επιτόκια, θα μειωθεί ο κίνδυνος χώρας και θα αυξηθούν κατά πολύ οι εισροές κεφαλαίων που θα δώσουν ώθηση στη λίρα.

Η Capital Economics πιστεύει ότι η όποια ανατίμηση θα είναι βραχύβια γιατί η οικονομία της Τουρκίας έχει χάσει σε ανταγωνιστικότητα με αποτέλεσμα η λίρα να είναι υπερτιμημένη. Η περαιτέρω υποτίμηση της τουρκικής λίρας αποτελεί μέρος της λύσης για τις ανισορροπίες της Τουρκίας.

6. Υπάρχουν κίνδυνοι για τις τράπεζες; Ο τραπεζικός κλάδος της Τουρκίας είναι σε ισχυρότερη θέση τώρα απ’ ότι λίγα χρόνια πριν καθώς η πιστωτική άνθηση της δεκαετίας του 2010 ξεφουσκώνει, οι τράπεζες μειώνουν το εξωτερικό τους χρέος και τα μαξιλάρια συναλλάγματος είναι καλύτερα. Παρ’ όλα αυτά, οι τουρκικές τράπεζες είναι ευάλωτες και αναμένεται να επηρεαστούν αρνητικά από εξελίξεις όπως η περαιτέρω πτώση της λίρας και η αύξηση των επιτοκίων.
 

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Ισραήλ: Προσωρινό λουκέτο στο Al Jazeera – Είναι «εγκληματική ενέργεια» λέει το τηλεοπτικό δίκτυο

Η τηλεοπτική μετάδοση του Al Jazeera στο Ισραήλ κόπηκε σήμερα, μετά την απόφαση της κυβέρνησης να «κλείσει» το καταριανό τηλεοπτικό δίκτυο στη χώρα και να κατασχέσει τον εξοπλισμό ...

Μπάιντεν: Θερμές ευχές στις ορθόδοξες χριστιανικές κοινότητες σε όλο τον κόσμο

«Η Τζιλ και εγώ στέλνουμε θερμές ευχές στις ορθόδοξες χριστιανικές κοινότητες σε όλο τον κόσμο καθώς γιορτάζουν το Πάσχα» αναφέρει σε δήλωσή του για το ελληνορθόδοξο Πάσχα ο Αμερικ...

Φόρτωση άρθρων...