Κυριακή
03 Δεκεμβρίου 2023

Έρχεται διαφορετικός χειμώνας λόγω του Ελ Νίνιο

Πλανήτης

Το φετινό Ελ Νίνιο ξεκίνησε τον Ιούνιο, αναμένεται να είναι ισχυρό αυτό το χειμώνα και να διαρκέσει τουλάχιστον μέχρι τις αρχές της επόμενης άνοιξης. Αυτό αναφέρει το Κέντρο Κλιματικών Προβλέψεων του NOAA. Ο χειμώνας μπορεί να είναι εντελώς διαφορετικός από τα τελευταία χρόνια λόγω του Ελ Νίνιο.

Ο φετινός χειμώνας θα είναι ο πρώτος εδώ και μερικά χρόνια, που θα χαρακτηριστεί από τις επιπτώσεις του φαινομένου, το οποίο έχει σημαντικό αντίκτυπο στον καιρό κατά τους ψυχρότερους μήνες του έτους.

Το Ελ Νίνιο είναι μία από τις τρεις φάσεις της νότιας ταλάντωσης Ελ Νίνιο, η οποία παρακολουθεί τις μεταβολές της θερμοκρασίας του νερού στον ισημερινό Ειρηνικό Ωκεανό, οι οποίες μπορούν να έχουν αλυσιδωτές επιπτώσεις στα καιρικά φαινόμενα σε όλο τον κόσμο. Η φάση Ελ Νίνιο εμφανίζεται όταν οι θερμοκρασίες αυτές των ωκεανών είναι θερμότερες από τις κανονικές για παρατεταμένη περίοδο.

Το φετινό Ελ Νίνιο ξεκίνησε τον Ιούνιο, αναμένεται να είναι ισχυρό αυτό το χειμώνα και να διαρκέσει τουλάχιστον μέχρι τις αρχές της επόμενης άνοιξης, σύμφωνα με το Κέντρο Κλιματικών Προβλέψεων του NOAA.

Ο ψυχρότερος «αντίπαλος» του Ελ Νίνιο, η Λα Νίνια, έπαιξε τεράστιο ρόλο τους τρεις προηγούμενους χειμώνες στις ΗΠΑ, κρατώντας τον Νότο ξηρό, ενώ τμήματα της Δύσης έλαβαν πολύ χιόνι που είχαν ανάγκη.

Οι πρώτες χειμερινές προβλέψεις του Κέντρου Κλιματικών Προβλέψεων έχουν πολλά από τα χαρακτηριστικά των τυπικών χειμώνων Ελ Νίνιο, προμηνύοντας αλλαγές που έρχονται, αναφέρει το CNN.

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Συμφωνία 117 χωρών στην COP28 να τριπλασιάσουν την ισχύ από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας έως το 2030

Περίπου 117 κυβερνήσεις δεσμεύτηκαν σήμερα να τριπλασιάσουν την παγκόσμια ικανότητα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας έως το 2030 στη σύνοδο κορυφής του ΟΗΕ για το κλίμα (COP28). Η δέ...

Φόρτωση άρθρων...