Δευτέρα
06 Μαΐου 2024

Ποιες μυρωδιές προσελκύουν τα κουνούπια

Πλανήτης

Ορισμένες ουσίες που οι άνθρωποι εκκρίνουν μέσω των ιδρωτοποιών αδένων τους είναι ιδιαίτερα ελκυστικές για τα κουνούπια. Αυτό αναφέρει μελέτη Αμερικανών ερευνητών που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό «Current Biology».

«Τα κουνούπια έλκονται έντονα από τα καρβοξυλικά οξέα που περιέχονται στον ανθρώπινο ιδρώτα. Αυτές οι ουσίες ευθύνονται κυρίως για τη μυρωδιά των ποδιών και τον ιδρώτα», τονίζεται στην έρευνα.

Οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο «Johns Hopkins» στη Βαλτιμόρη εξέτασαν τη συμπεριφορά του κουνουπιού

«Anopheles gambiae» στην αφρικανική Ζάμπια. Ανακάλυψαν ότι η ακετοΐνη, μια ουσία στο ανθρώπινο δέρμα, συμβάλλει στην ανάπτυξη βακτηρίων, προσελκύει και τα κουνούπια.

Σύμφωνα με αυτή την έρευνα, το γρήγορο ντους μπορεί να βοηθήσει να απαλλαγούμε από την οσμή του σώματος, προσωρινά. 

Η έρευνα διαπίστωσε ότι το άρωμα της ευκαλυπτόλης, δηλαδή το φρέσκο άρωμα του ευκαλύπτου, είναι πιο πιθανό να αποτρέψει τα κουνούπια. Η ουσία βρίσκεται συχνά σε προϊόντα περιποίησης ή σταγόνες για τον βήχα.

Μια άλλη έρευα που δημοσιεύτηκε επίσης στο περιοδικό Current Biology, εξέτασε επίσης την επίδραση του σαπουνιού στα κουνούπια. Οι ερευνητές της Virginia Tech διαπίστωσαν ότι ορισμένες μυρωδιές σαπουνιού είναι ιδιαίτερα ελκυστικές για τα κουνούπια. 

Ειδικά τα σαπούνια που εμπεριέχουν αρώματα ανανά και λουλουδιών, προσελκύουν τα κουνούπια. Αντίθετα, τα έντομα αυτά βρίσκουν λιγότερο ενδιαφέρον το άρωμα της καρύδας και του αμύγδαλου.

«Αντικουνουπικές» τροφές

Επίσης, οι ερευνητές εκτιμούν ότι υπάρχουν μερικές τροφές και φυτά που έχουν αποδειχθεί καλά αντικουνουπικά προϊόντα. Το σκόρδο, για παράδειγμα, παράγει αιθέρια έλαια που μπορούν να αποτρέψουν τα κουνούπια. Όπως και τα αιθέρια έλαια που απελευθερώνονται από τη λεβάντα. Οι ντομάτες και ο βασιλικός θεωρούνται επίσης καλά αντικουνουπικά στοιχεία.

Πάντως, για καλό και για κακό, παραδέχονται οι επιστήμονες, είναι επίσης καλή ιδέα να αγοράζουμε ειδικά αρωματικά κεριά ή λοσιόν που κρατούν μακριά τα κουνούπια.

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Διαδηλώσεις και καταλήψεις σε πανεπιστήμια κατά του πολέμου στη Μ. Ανατολή σε 8 χώρες

Το φοιτητικό κίνημα εναντίον του πολέμου στη Μέση Ανατολή συνεχίζεται και διευρύνεται σε διεθνές επίπεδο: από τις αμερικανικές πανεπιστημιουπόλεις, όπου αντιμετωπίστηκε σε αρκετές ...

Φόρτωση άρθρων...