Τρίτη
19 Μαρτίου 2024

Σαν σήμερα - 28 Ιανουαρίου

Πλανήτης

Γεγονότα

1521: Aρχίζει στη Γερμανία η Δίαιτα της Βορμς. Πρόκειται για επίσημη γενική συνέλευση κληρικών και ευγενών της Αγίας Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας, η οποία θα μείνει στην ιστορία για τον τρόπο που θα χειριστεί τη στάση του Μαρτίνου Λούθηρου και το ζήτημα της θρησκευτικής μεταρρύθμισης.

1756: Ο Βόλφγκανγκ Αμαντέους Μότσαρτ βαφτίζεται μια μέρα μετά τη γέννησή του στο ναό του Αγίου Ρούπερτ στο Σάλτσμπουργκ.

1813: Κυκλοφορεί το μυθιστόρημα της Τζέιν Όστεν «Περηφάνεια και Προκατάληψη».

1896: Η πρώτη κλήση για παραβίαση του ορίου ταχύτητας στη Μεγάλη Βρετανία. Ο Γουόλτερ Άρνολντ τιμωρείται με πρόστιμο ενός σελινίου, επειδή συλλαμβάνεται να τρέχει με το αυτοκίνητό του με ταχύτητα 12 χλμ/ώρα, ενώ το όριο ταχύτητας είναι 3 χλμ/ώρα.

1900: Επιδημία τύφου ξεσπά στην Αθήνα.

1935: Η Ισλανδία γίνεται η πρώτη δυτική χώρα που νομιμοποιεί τις εκτρώσεις.

1976: Ο υπουργός Παιδείας Γεώργιος Ράλλης εισηγείται επισήμως τη χρήση της δημοτικής γλώσσας στην εκπαίδευση και σε όλες τις βαθμίδες της δημόσιας διοίκησης. Σε σύσκεψη υπό την προεδρία του πρωθυπουργού, Κωνσταντίνου Καραμανλή, αποφασίζεται επίσης η κατάργηση της διδασκαλίας των Αρχαίων Ελληνικών από το πρωτότυπο στο Γυμνάσιο, ενώ η υποχρεωτική εκπαίδευση καθίσταται 9ετής.

1986: Το διαστημικό λεωφορείο «Τσάλεντζερ» εκρήγνυται 73 δευτερόλεπτα μετά την απογείωσή του, μπροστά στους έντρομους τηλεθεατές, με αποτέλεσμα να χάσουν την ζωή τους και τα επτά μέλη του πληρώματος, ανάμεσά τους και μια δασκάλα.

1996: Κρίση των Ιμίων: Το περιπολικό του Πολεμικού Ναυτικού «Αντωνίου» κατεβάζει την τουρκική σημαία που ύψωσαν την προηγούμενη μέρα Τούρκοι δημοσιογράφοι και υψώνει την ελληνική. Το βράδυ Έλληνες βατραχάνθρωποι αποβιβάζονται στη Μεγάλη Iμια, χωρίς να γίνουν αντιληπτοί από τα παραπλέοντα εκεί τουρκικά πολεμικά. Η πολιτική εντολή προς τους Έλληνες στρατιωτικούς είναι να αποφευχθεί κάθε κλιμάκωση της έντασης.

2000: Αρχίζει να λειτουργεί το Μετρό της Αθήνας. Εγκαινιάζεται η πρώτη γραμμή, η οποία συνδέει τη Δάφνη με τα Σεπόλια.

Γεννήσεις

1873: Η Γαλλίδα συγγραφέας, Κολέτ («Ζιζί»).

1887: Ο Πολωνοαμερικανός πιανίστας και μαέστρος, Άρθουρ Ρούμπινσταϊν.

1955: Ο πρώην πρόεδρος της Γαλλίας, Νικολά Σαρκοζί.

Θάνατοι

1547: Ο βασιλιάς της Αγγλίας, Ερρίκος 8ος, ονομαστός για τις 6 συζύγους του.

1881: Ο Ρώσος συγγραφέας, Φιοντόρ Ντοστογιέφσκι.

1939: Ο βραβευμένος με Νόμπελ ιρλανδός ποιητής και δραματουργός, Γουίλιαμ Μπάτλερ Γέιτς.

2003: Η ηθοποιός, Ταϋγέτη Μπασούρη, που έγινε γνωστή με το μικρό της όνομα.

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

ΗΠΑ: Ο Τραμπ αδυνατεί να αποπληρώσει πρόστιμα 454 εκατ. δολαρίων που του επιβλήθηκαν για οικονομικές απάτες

Ο Ντόναλντ Τραμπ δεν είναι σε θέση να καταβάλει στη νεοϋορκέζικη δικαιοσύνη εγγύηση πως θα αποπληρώσει τα πρόστιμα 454 εκατ. δολαρίων που του επιβλήθηκαν για οικονομικές απάτες στο...

Βρυξέλλες: Συγκροτήθηκε το «Ταμείο Στήριξης της Ουκρανίας» με κεφάλαια ύψους 5 δισ. ευρώ

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο αποφάσισε σήμερα να αυξήσει το ανώτατο χρηματοδοτικό όριο της “Ευρωπαϊκής Διευκόλυνσης για την Ειρήνη” (ΕΕ) κατά 5 δισεκατομμύρια ευρώ σε τρέχουσες τιμές και...

Σαν σήμερα - 19 Μαρτίου

Γεγονότα 1831: Γίνεται η πρώτη ληστεία τράπεζας στις ΗΠΑ. Πρόκειται για τη Citibank της Νέας Υόρκης, όπου οι δράστες έκλεψαν 245χιλ. δολάρια 1895: Οι Γάλλοι κινηματογραφιστ...

Φόρτωση άρθρων...