Πέμπτη
02 Μαΐου 2024

Μητσοτάκης στο Bloomberg: Δεσμευόμαστε για πρόωρη αποπληρωμή των δανείων του πρώτου μνημονίου (Video)

«H Ελλάδα θα αποπληρώσει πριν από το χρονοδιάγραμμα δάνεια από το πρώτο πακέτο διάσωσης» δεσμεύτηκε ότι ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, σε συνέντευξή του στο Bloomberg.

«Θα είμαστε σε θέση, πριν από το τέλος του έτους να αποπληρώσουμε νωρίτερα» ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και πρόσθεσε: «Είναι μια δέσμευση προς τους επενδυτές».

Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης ο Πρωθυπουργός έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στην επενδυτική βαθμίδα, την οποία θα πάρει η Ελλάδα. Παράλληλα, δεσμεύτηκε να επιταχύνει τις προσπάθειες για αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας και μείωση του χρέους.

«Θέλω να συνεχίσω να κάνω την Ελλάδα έναν πολύ ελκυστικό προορισμό για ξένες επενδύσεις», είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης πρόσθεσε: «Όχι μόνο επικεντρωνόμαστε στην ανάπτυξη, αλλά θέλουμε και να διασφαλίσουμε ότι ο λόγος του χρέους μας προς το ΑΕΠ θα συνεχίσει να μειώνεται με πολύ γρήγορο ρυθμό».

Τι σηματοδοτεί η πρόωρη αποπληρωμή των δανείων του πρώτου μνημονίου

Όπως μετέδωσε το Bloomberg, η πρόωρη αποπληρωμή του λεγόμενου Greek Loan Facility θα σηματοδοτήσει ένα συμβολικό βήμα για τον Κυριάκο Μητσοτάκη, καθώς προσπαθεί να αφήσει στο παρελθόν τα χρόνια της χρηματοπιστωτικής αναταραχής που παρά λίγο να κοστίσει στη χώρα την αποβολή της από την ευρωπαϊκή νομισματική ένωση ως το μόνο μέλος της ευρωζώνης με βαθμολογία σκουπιδιών. 

Η Moody’s και η Scope Ratings ανέφεραν ότι η εκλογική νίκη Μητσοτάκη ήταν ένα πιστωτικό θετικό γεγονός για τη χώρα.

Το Greek Loan Facility αφορά μέρος του πρώτου προγράμματος οικονομικής στήριξης για την Ελλάδα (πρώτου μνημονίου), που συμφωνήθηκε τον Μάιο του 2010, ύψους 53 δισεκατομμυρίων ευρώ. 

Μέχρι τώρα η χώρα έχει αποπληρώσει λίγο περισσότερα από 8 δισεκατομμυρίων ευρώ, εκ των οποίων τα 2,6 δισ. ευρώ αφορούν πρόωρη αποπληρωμή, προσθέτει το Bloomberg.
 

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Μαρινάκης: O κ. Kασσελάκης ψεύδεται συνειδητά και κατ’ επανάληψη για τον Πονικό Κώδικα του ΣΥΡΙΖΑ

Για «συνειδητά» και «κατ' επανάληψη» ψεύδη του Στέφανου Κασσελάκη σχετικά με τον Ποινικό Κώδικα που ψηφίστηκε επί ΣΥΡΙΖΑ κατηγορεί τον πρόεδρο της αξιωματικής αντιιπολίτευσης ο κυβ...

Φάμελλος: Το νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης είναι μνημονιακού τύπου

Κριτική στην Κυβέρνηση άσκησε ο Σωκράτης Φάμελλος με αφορμή το νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης. Ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ υποστήριξε ότι είναι μνημονι...

Φόρτωση άρθρων...