Παρασκευή
19 Απριλίου 2024

Ανακαλύφθηκε νέος εξωπλανήτης με μέγεθος παρόμοιο με της Γης

Viral

Ένας εξωπλανήτης ανακαλύφθηκε από ερευνητές σε κοντινή απόσταση από τη Γη. Ο νέος εξωπλανήτης έχει μέγεθος παρόμοιο με εκείνο της Γης.

Η ανακάλυψη εξωπλανητών με χαρακτηριστικά όπως αυτά της Γης ήταν μέχρι πρόσφατα ιδιαίτερα δύσκολη εξαιτίας κυρίως του μικρού μεγέθους τους. Όμως ο στόλος των διαστημικών τηλεσκοπίων, τα ολοένα και πιο ισχυρά επίγεια τηλεσκόπια και νέες μέθοδοι εντοπισμού πλανητών σε άλλα αστρικά συστήματα επιτρέπει τον εντοπισμό και πλανητών με μέγεθος παρόμοιο με αυτό της Γης. 

Η ανακάλυψη τέτοιων πλανητών θεωρείται πολύ σημαντική δεδομένου ότι μέχρι στιγμής μόνο η Γη έχει δείξει ικανή να φιλοξενήσει ζωή. Πιθανολογείται ότι ένας βραχώδης πλανήτης με μέγεθος όπως αυτό της Γης που βρίσκεται εντός της κατοικίσιμης ζώνης του συστήματος του (σε απόσταση δηλαδή από το μητρικό του άστρο τέτοια που να υπάρχει νερό σε υγρή μορφή) θα είναι κατά πάσα πιθανότητα φιλικός στη ζωή.

Οι ερευνητές ανακάλυψαν ένα πλανήτη με μέγεθος ίδιο με αυτό της Γης σε απόσταση 72 ετών φωτός από τον πλανήτη μας στο αστρικό σύστημα K2-415. Ο εξωπλανήτης που έλαβε την κωδική ονομασία K2-415b έχει μεν ίδιο μέγεθος με τον πλανήτη μας και είναι βραχώδης αλλά δυστυχώς βρίσκεται πολύ κοντά στο άστρο του ολοκληρώνοντας μια πλήρη περιστροφή γύρω από αυτό σε 96 ώρες. 

Κάτι που σημαίνει ότι οι θερμοκρασίες που αναπτύσσονται στον εξωπλανήτη είναι απαγορευτικές για την παρουσία της ζωής. Εκτιμάται ότι στον εξωπλανήτη υπάρχουν ωκεανοί λάβας ενώ πιθανώς βρέχει πετρώματα.

Το ιδιαίτερα σημαντικό στην ανακάλυψη αυτή είναι ότι το άστρο του συστήματος είναι από τα μικρότερα σε μάζα και λιγότερο θερμό από όσα γνωρίζουμε μέχρι σήμερα να διαθέτουν πλανήτες. 

Οι ερευνητές πιστεύουν ότι είναι πιθανό να υπάρχουν και άλλοι πλανήτες σε αυτό το σύστημα που να βρίσκονται στην κατοικήσιμη ζώνη. Ακόμα, αναφέρουν ότι η ανακάλυψη του εξωπλανήτη φωτίζει το πώς μπορεί να σχηματίζονται πλανήτες γύρω από άστρα αυτού του τύπου που μέχρι τώρα πιστευόταν ότι οι συνθήκες που διαμορφώνονται εκεί δεν ευνοούν τη δημιουργία πλανητικών συστημάτων.

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Ιαπωνία: Τρένο υψηλής ταχύτητας καθυστέρησε μετά τον εντοπισμό φιδιού σε βαγόνι

Η ακρίβεια των δρομολογίων του σιδηροδρομικού δικτύου της Ιαπωνίας είναι γνωστή. Ωστόσο, την Τρίτη το βράδυ η ομαλή λειτουργία ενός τρένου του δικτύου σιδηροδρομικών γραμμών υψηλής...

Έχασε τον σκύλο του στα ελληνοτουρκικά σύνορα και την βρήκε μετά από ένα χρόνο στη Βοσνία

Ο Remy Dargere κατάφερε να επανενωθεί με τoν σκυλο του, Raïka, ένα χρόνο μετά. Ο Γάλλος τουρίστας βρισκόταν στην Ελλάδα για οδοιπορικό, έχοντας ως παρέα την σκυλίτσα του. Στις 7 Απ...

Ελλάς, το μεγαλείο σου: Οι Κινέζοι έφτιαξαν τη δική τους... Σαντορίνη με 1 δισ. ευρώ - Πιστό αντίγραφο της Οίας (βίντεο)

Την ομορφιά και η μοναδικότητα της Σαντορίνης είναι γνωστή σε όλο τον κόσμο για αυτό και την... ζήλεψαν στην Κίνα. Σε μια επαρχία της Κίνας, το Γιουνάν, θέλησαν να φτιάξουν μια ...

Φόρτωση άρθρων...