Τετάρτη
22 Μαΐου 2024

Αστρικοί άνεμοι «σκοτώνουν» πλανήτες καθώς αυτοί προσπαθούν να γεννηθούν

Viral

Οι παρατηρήσεις από το διαστημικό τηλεσκόπιο James Webb δείχνουν ότι ένας συμπαγής δίσκος αερίου και σκόνης γύρω από ένα νεαρό άστρο στο Νεφέλωμα του Ωρίωνα που βρίσκεται εντός του αστερισμού του Ωρίωνα χάνει τεράστιες ποσότητες υδρογόνου κάθε χρόνο. 

Ο πρωτοπλανητικός δίσκος είναι η περιοχή στην οποία μπορούν να σχηματιστούν νέοι πλανήτες επομένως η απώλεια σημαντικών ποσοτήτων υλικών θα μπορούσε να περιορίσει ή και να ακυρώσει αυτή τη διαδικασία.

Αυτή η απώλεια υδρογόνου προκαλείται από την έντονη υπεριώδη ακτινοβολία (UV) που εισρέει από μια ομάδα μεγάλων γειτονικών άστρων. Η υπεριώδης ακτινοβολία είναι τόσο ισχυρή που μπορεί να εμποδίζει τη δημιουργία μεγάλων πλανητών στην περιοχή, σύμφωνα με μια νέα μελέτη. Τα ευρήματα θα μπορούσαν να ρίξουν φως στα φαινόμενα που παράγουν γιγάντια άστρα και η επίδραση τους σε υπό δημιουργία πλανητικά συστήματα.

«Σε χρονική κλίμακα ενός εκατομμυρίου ετών όλη η ύλη θα έχει φύγει από αυτόν τον δίσκο. Τα τρέχοντα μοντέλα σχηματισμού πλανητών υποδεικνύουν ότι ένας πλανήτης στο μέγεθος του Δία θα χρειαζόταν το λιγότερο ένα εκατομμύριο έτη για να σχηματιστεί επομένως το υλικό που διαφεύγει γρήγορα ανταγωνίζεται το σχηματισμό πλανητών» δήλωσε ο Ολιβιέ Μπερνέ ερευνητής στο Γαλλικό Εθνικό Κέντρο Επιστημονικής Έρευνας (CNRS), επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας.

Τα αστέρια στο σμήνος του Τραπεζίου, μια πυκνή ομάδα πολλών νεαρών άστρων στην καρδιά του αστερισμού του Ωρίωνα, είναι το καθένα περίπου 10 φορές πιο μεγάλα σε μάζα από τον Ήλιο και 100.000 φορές πιο φωτεινό. 

Οι νέες παρατηρήσεις James Webb από αυτό το σμήνος  δείχνουν ότι η υπεριώδης ακτινοβολία από τα εξαιρετικά φωτεινά άστρα εκεί θερμαίνει σημαντικά το αέριο στον κοντινό πρωτοπλανητικό δίσκο, που έχει λάβει την κωδική ονομασία d203-506, προκαλώντας την καταστροφή των υλικών που σχηματίζουν πλανήτες.

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Νέα έρευνα: Ο Άρης «έμοιαζε πολύ με τη Γη»

Ο Άρης «έμοιαζε πολύ με τη Γη», σύμφωνα με νέα γεωλογική μελέτη του Κόκκινου Πλανήτη. Έχει διαπιστωθεί ότι ο Άρης στο πολύ μακρινό παρελθόν διέθετε νερό σε υγρή μορφή στην επιφάνει...

Φόρτωση άρθρων...