Κυριακή
28 Απριλίου 2024

Eντυπωσιακός σπάνιος ανάποδος κεραυνός

Viral

Σχηματίζονται κατά μέσο όρο 100 κεραυνοί το δευτερόλεπτο στη Γη και περίπου 8 δισεκατομμύρια κεραυνοί ετησίως.  Όμως, μόλις χίλιοι από αυτούς κινούνται ανάποδα και για αυτό είναι εξαιρετικά δύσκολη η παρατήρηση και μελέτη τους. 

Αυτοί οι κεραυνοί υπολογίζεται ότι είναι κατά μέσο όρο 50 φορές πιο ισχυροί από εκείνους που πέφτουν στην επιφάνεια του πλανήτη.

Οι ανάποδοι κεραυνοί μπορούν να φτάσουν σε ύψος 80 χιλιομέτρων πάνω από την επιφάνεια της Γης, αγγίζοντας το κάτω μέρος της ιονόσφαιρας, το τεράστιο στρώμα των ηλεκτρικά φορτισμένων σωματιδίων όπου η κορυφή της ατμόσφαιρας της Γης συναντά τα σύνορα του Διαστήματος. Συνήθως οι ανάποδοι κεραυνοί έχουν ισχύ 50 φορές μεγαλύτερη από ένα συμβατικό κεραυνό γεγονός που τους κάνει ακόμη πιο εντυπωσιακούς και ενδιαφέροντες.

Η μονάδα μέτρησης Κουλόμπ είναι μια μονάδα μέτρησης του ηλεκτρικού φορτίου και είναι αυτή με την οποία οι επιστήμονες μετρούν την ισχύ των κεραυνών. Κατά μέσο όρο ένας κεραυνός που πέφτει στη Γη έχει ισχύ 5 Κουλόμπ. 
Πριν από ένα χρόνο καταγράφηκε ένας ανάποδος κεραυνός στην Οκλαχόμα η ισχύς του οποίου έφτασε τα 300 Κουλόμπ.

Στα τέλη Αυγούστου πέρασε από το Πουέρτο Ρίκο η καταιγίδα Franklin και ο φωτογράφος Φράνκι Λουκένα αποφάσισε να καταγράψει εικόνες από το φαινόμενο. Ο Λουκένα στάηκε πολύ τυχερός αφού στο σημείο στο οποίο βρισκόταν έκαναν την εμφάνιση τους ανάποδοι κεραυνοί τους οποίους κατέγραψε ο φωτογράφος.

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Σάμος: Πόλος έλξης για χιλιάδες Τούρκους τουρίστες - Τι αναφέρουν τουρκικά ΜΜΕ

Τις φυσικές ομορφιές της Σάμου και το εύρος δυνατοτήτων πρόσβασης από την Τουρκία δημοφιλή μέσα ενημέρωσης της γείτονος χώρας το τελευταίο διάστημα. Τα δημοσιεύματα αναφέρονται ...

Επιστήμονας λέει ότι ανακάλυψε την αιτία της κατάρας του Τουταγχαμών - Γιατί πέθαναν όλοι όσοι άνοιξαν τον τάφο του

Ένας επιστήμονας ισχυρίζεται ότι ανακάλυψε την αιτία της «κατάρας του Φαραώ» που πιστεύεται ότι σκότωσε περισσότερους από 20 ανθρώπους που άνοιξαν τον τάφο του βασιλιά Τουταγχαμών ...

Φόρτωση άρθρων...