Πέμπτη
02 Μαΐου 2024

Νεογέννητο ηφαίστειο πετάει «βόμβες» λάβας

Viral

Η ηφαιστειακή δραστηριότητα στην Ισλανδία προσφέρει εντυπωσιακές εικόνες. Η εξαιρετικά ενεργή γεωλογικά Ισλανδία προσφέρει για μια ακόμη φορά εντυπωσιακές σκηνές της φύσης από την ηφαιστειακή της δραστηριότητα. 

Έπειτα από μια σεισμική ακολουθία περίπου επτά χιλιάδων σεισμών στη χερσόνησο Ρέικιανες της Ισλανδίας, νοτιοδυτικά της πρωτεύουσας Ρέικιαβικ, σχηματίστηκε πριν από περίπου δύο εβδομάδες μια σχισμή στην επιφάνεια μήκους περίπου τριών χλμ και μαζί ένας κρατήρας που λογίστηκε από τους ειδικούς ως ένα νεογέννητο ηφαίστειο, το νεότερο (γνωστό τουλάχιστον) στη Γη.

Ειδικοί του Εργαστηρίου Ηφαιστειολογίας και Φυσικών Κινδύνων του Πανεπιστημίου της Ισλανδίας παρακολουθούσαν από την πρώτη στιγμή τον κρατήρα και κατέγραφαν εικόνες και δεδομένα. Όπως αναφέρουν πολύ γρήγορα ο κρατήρας γέμισε μέχρι το χείλος με λάβα και δημιουργήθηκε ένα συντριβάνι που άρχισε να εκτοξεύει βόμβες πολύ μακριά από τον κρατήρα.

Μέσα σε λίγες ώρες επήλθε μια ρήξη διασκορπίζοντας τη λάβα και τελικά υπήρξε κατάρρευση του κρατήρα σε μια άκρως εντυπωσιακή και απόκοσμη σκηνή που δείχνει τη δύναμη αλλά και την κολασμένη ισχύ της φύσης. Η κατάρρευση δημιούργησε ένα ποτάμι λάβας στα βόρεια και δυτικά του ηφαιστείου.

Δεν υπάρχει κίνδυνος όσον αφορά ανθρώπινες απώλειες αφού η περιοχή είναι ακατοίκητη αν και υπάρχουν μαρτυρίες ότι την χρονική περίοδο που εξελισσόταν το γεωλογικό φαινόμενο είχαν κάνει την εμφάνιση τους δύο άτομα που κανείς δεν γνωρίζει ποια ήταν, τι δουλειά είχαν εκεί και αν τελικά εγκατέλειψαν έγκαιρα την περιοχή. 

Πάντως, υπήρξε προειδοποίηση για τις κοντινότερες στην περιοχή κοινότητες ώστε οι κάτοικοι να μην κυκλοφορήσουν μακριά από αυτές και να έχουν μέχρι νεότερης ειδοποίησης κλειστά τα παράθυρα στα σπίτια τους λόγω του κινδύνου εκπομπής τοξικών αερίων.

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Τι έτρωγαν οι άνθρωποι πριν από 15.000 χρόνια – Νέα έρευνα ανατρέπει όσα γνωρίζαμε

Η αντίληψη ότι οι κοινωνίες των κυνηγών τροφοσυλλεκτών βασίζονταν σε σημαντικό βαθμό στο κρέας είχε επικρατήσει έως τώρα. Ωστόσο, νέα στοιχεία που προκύπτουν από μία πρωτοποριακή ...

Επιστήμονας λέει ότι ανακάλυψε την αιτία της κατάρας του Τουταγχαμών - Γιατί πέθαναν όλοι όσοι άνοιξαν τον τάφο του

Ένας επιστήμονας ισχυρίζεται ότι ανακάλυψε την αιτία της «κατάρας του Φαραώ» που πιστεύεται ότι σκότωσε περισσότερους από 20 ανθρώπους που άνοιξαν τον τάφο του βασιλιά Τουταγχαμών ...

Φόρτωση άρθρων...