Πέμπτη
02 Μαΐου 2024

Επιστήμονας: Οι άνθρωποι έχουν 1 στις 6 πιθανότητες να εξαφανιστούν αυτόν τον αιώνα

Viral

Με τον κίνδυνο αφανισμού του ανθρώπινου είδους ασχολήθηκε στο βιβλίο με τίτλο «The Precipice» ο φιλόσοφος με έδρα την Οξφόρδη, Τόμπι Ορντ. Για τον φιλόσοφο οι πιθανότητες οι άνθρωποι να εξαφανιστούν στη διάρκεια του αιώνα είναι 1 προς 6.

Αυτή είναι μία πολύ συγκεκριμένη και ανησυχητική πρόβλεψη. Ο ισχυρισμός του φιλοσόφου φιλοξενήθηκε στα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων, όταν κυκλοφόρησε το βιβλίο.

Πράγματι η ανθρωπότητα είναι αντιμέτωπη με αρκετούς κινδύνους γι’ αυτό και η πρόβλεψη αυτή δεν φαίνεται να μην έχει βάση. Οι άνθρωποι τις επόμενες δεκαετίες θα πρέπει να βρουν λύσεις για την κλιματική αλλαγή, τα πυρηνικά όπλα, παθογόνους ιούς, την τεχνητή νοημοσύνη και μεγάλους αστεροειδείς.

Πώς προέκυψε αυτή η εκτίμηση

Ο τρόπος που προκύπτει η επιστημονική εκτίμηση μίας πιθανότητας για ένα γεγονός εστιάζει στις παρατηρήσεις και την διαδικασία. Για να υπολογιστεί η πιθανότητα θα πρέπει να έχουμε μία σειρά επαναλαμβανόμενων γεγονότων, στην οποία θα στηρίξουμε την εκτίμηση μας.

Επειδή ένα τέτοιο γεγονός θα συνέβαινε μόνο μία φορά μπορούμε να βρούμε αντίστοιχα γεγονότα που θα μας βοηθήσουν να υπολογίσουμε τις εκτιμήσεις.

Στο βιβλίο του ο Τόμπι Ορντ αναφέρεται σε μία σειρά από πιθανά γεγονότα αφανισμού που μπορούν να εξεταστούν. Για παράδειγμα, μπορούμε να εκτιμήσουμε τις πιθανότητες ένας αστεροειδής σε μεγάλο μέγεθος να χτυπήσει την Γη αν εξετάσουμε πόσοι τέτοιοι αστεροειδείς έχουν χτυπήσει την Σελήνη.

Το 2022 ο Γάλλος επιστήμονας, Jean-Marc Salotti υπολόγισε τις πιθανότητες για μία πρόσκρουση με αστεροειδή που θα έφερνε αφανισμό της ανθρωπότητας στο 1 προς 300 εκατομμύρια.

Αντίθετα ο Τόμπι Όρντ θεωρεί ότι η πιθανότητα εξαφάνισης των ανθρώπων από αστεροειδή που θα χτυπήσει την Γη είναι 1 προς 1 εκατομμύριο. Βέβαια και οι δύο υπολογισμοί έχουν μεγάλο βαθμό αβεβαιότητας.

Ωστόσο υπάρχει και ένας άλλος τρόπος να υπολογίσουμε αυτές τις πιθανότητες. Εάν στηριχθούμε στις αρχές του Βρετανού στατιστικολόγου Thomas Bayes, θα πρέπει να εστιάσουμε λιγότερο στα ίδια τα γεγονότα και περισσότερο σε αυτά που γνωρίζουμε, περιμένουμε και πιστεύουμε για αυτά.

Με απλά λόγια, με βάση αυτές τις αρχές, οι πιθανότητες είναι ένα είδος συστήματος κατάταξης. Σύμφωνα με αυτήν την άποψη, ο συγκεκριμένος αριθμός που συνδέεται με μια πιθανότητα δεν πρέπει να λαμβάνεται υπόψη από μόνη της αλλά σε συνδυασμό με άλλες πιθανότητες. Έτσι μπορούμε να κατανοήσουμε ποια αποτελέσματα είναι πιο πιθανά και ποια όχι.

Γι’ αυτό ο Τόμπι Όρντ έχει συμπεριλάβει στο βιβλίο του έναν πίνακα πιθανών γεγονότων, που μπορούν να αφανίσουν τους ανθρώπους και τις προσωπικές εκτιμήσεις του για την πιθανότητα κάθε γεγονότος.

Ο φιλόσοφος θεωρεί ότι ο αφανισμός της ανθρωπότητας από αστεροειδή έχει πιθανότητα 1 προς 1 εκατομμύριο. Είναι πολύ λιγότερη πιθανή από τον αφανισμό εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής που έχει πιθανότητα 1 στις 1.000. Ωστόσο και αυτές οι δύο αιτίες είναι λιγότερο πιθανές από αυτό που αποκαλεί «μη ευθυγραμμισμένη τεχνητή νοημοσύνη», δηλαδή μία τεχνητή νοημοσύνη που δεν ελέγχεται από τον άνθρωπο. Η πιθανότητα αφανισμού από αυτή την αιτία είναι 1 προς 10.

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Σπάνιος καρχαρίας εντοπίστηκε από ερευνητές - Εικάζεται ότι ζούσε πριν από την εποχή των δεινοσαύρων

Ερευνητές αντίκρισαν ένα μοναδικό θέαμα, καθώς συνάντησαν ένα σπάνιο καρχαρία. Μια ομάδα ερευνητών ξεκίνησε μια αναζήτηση που θα τους οδηγούσε σε μια συνάντηση με ένα πλάσμα που πρ...

Φόρτωση άρθρων...