Κυριακή
28 Απριλίου 2024

Τεράστιο «φωτοστέφανο» σκοτεινής ύλης μεταβάλλει το σχήμα του γαλαξία μας

Ερευνητική ομάδα υποστηρίζει ότι μια γιγάντιων διαστάσεων κοσμική δομή αποτελούμενη από τη μυστηριώδη σκοτεινή ύλη μεταβάλει το σχήμα του γαλαξία μας. Αυτή η έρευνα δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «Nature Astronomy».

Οι επιστήμονες αρχικά πίστευαν ότι ο γαλαξίας μας ήταν είναι ένας επίπεδος δίσκος που κυριαρχείται από δύο σπειροειδείς βραχίονες που «τραβούσαν» αστέρια από το κέντρο του. Όμως οι μετρήσεις και παρατηρήσει που γίνονται από τα μέσα του 20ου αιώνα αποκαλύπτουν ότι ο γαλαξίας μας έχει ένα ανεξήγητο σχήμα.

Η στρέβλωση συμβαίνει κυρίως στις εξωτερικές πλευρές του γαλαξία μας όπου ορισμένες περιοχές κάμπτονται προς τα κάτω ενώ άλλες «φουντώνουν» προς τα πάνω  δίνοντάς του την όψη ενός σομπρέρο που του λείπει το πάνω μέρος του. Οι προσομοιώσεις της ερευνητικής ομάδας μπορεί να έχουν αποκαλύψει την αιτία: γύρω από τη Γη υπάρχει, μια άλως σκοτεινής ύλης και αυτό το σκοτεινό φωτοστέφανο διατάραξε κάποιο άγνωστο γεγονός. «Αυτά τα αποτελέσματα, σε συνδυασμό με δεδομένα στην αστρική άλω παρέχουν αδιάσειστα στοιχεία ότι ο γαλαξίας μας είναι ενσωματωμένος σε ένα κεκλιμένο φωτοστέφανο σκοτεινής ύλης» αναφέρουν οι ερευνητές στη μελέτη.

Η σκοτεινή ύλη είναι ένας μυστηριώδης τύπος ύλης. Αποτελεί το 85% της ύλης του Σύμπαντος αλλά επειδή δεν αλληλεπιδρά άμεσα με το φως, είναι εντελώς αόρατη. 

Ωστόσο, οι επιστήμονες μπορούν να παρατηρήσουν τις βαρυτικές αλληλεπιδράσεις της σκοτεινής ύλης στο περιβάλλον στο οποίο βρίσκεται. Η σκοτεινή ύλη κάνει γνωστή την παρουσία της επιταχύνοντας αστέρια σε κατά τα άλλα ανεξήγητες ταχύτητες καθώς περιφέρονται γύρω από τα γαλαξιακά κέντρα. Ανάμεσα στα άλλα στρεβλώνει το μακρινό φως των άστρων και δίνει σχήμα στο φωτοστέφανο του γαλαξία μας.

Το γαλαξιακό φωτοστέφανο βρίσκεται λίγο μετά τους σπειροειδείς βραχίονες του γαλαξία μας και είναι μια τεράστια δομή από άστρα που επιπλέουν σαν φύλλα σε μια λίμνη σκοτεινής ύλης. 

Σε μια μελέτη του 2022 αστρονόμοι ερεύνησαν αυτήν την περιοχή χρησιμοποιώντας το διαστημικό παρατηρητήριο Gaia του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος, το οποίο χαρτογραφεί τις θέσεις και τις κινήσεις περίπου 2 δισεκατομμυρίων άστρων του γαλαξία μας. 

Εξετάζοντας τα δεδομένα του Gaia οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι τα άστρα που αιωρούνταν στο γαλαξιακό φωτοστέφανο παρουσίαζαν παράξενα χαρακτηριστικά. Κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η άλως σκοτεινής ύλης επηρεάζει την αστρική άλω μεταβάλλοντας έτσι το σχήμα του γαλαξία μας.

Τεράστιο «φωτοστέφανο» σκοτεινής ύλης μεταβάλλει το σχήμα του γαλαξία μας

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Επιστήμονας λέει ότι ανακάλυψε την αιτία της κατάρας του Τουταγχαμών - Γιατί πέθαναν όλοι όσοι άνοιξαν τον τάφο του

Ένας επιστήμονας ισχυρίζεται ότι ανακάλυψε την αιτία της «κατάρας του Φαραώ» που πιστεύεται ότι σκότωσε περισσότερους από 20 ανθρώπους που άνοιξαν τον τάφο του βασιλιά Τουταγχαμών ...

Φόρτωση άρθρων...