Παρασκευή
05 Δεκεμβρίου 2025

Η τροφή που μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο άνοιας

Ευ ζην

Η άνοια πλήττει κυρίως άτομα άνω των 65 ετών και είναι ένα σύνδρομο που σχετίζεται με τη σταδιακή επιδείνωση της εγκεφαλικής λειτουργίας. 

Αν και η προχωρημένη ηλικία αυξάνει τον κίνδυνο, περίπου το 45% των περιπτώσεων άνοιας θα μπορούσε να προληφθεί μέσω αλλαγών στον τρόπο ζωής. 

Ερευνητές αποκαλύπτουν ποια είναι η τροφή που προστατεύει τον εγκέφαλο, χάρη στην υψηλή περιεκτικότητά της σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα.

Απλές αλλαγές στη διατροφή μπορούν να μειώσουν δραστικά τον κίνδυνο άνοιας. Μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Alzheimer’s and Dementia το 2020 έδειξε ότι η υιοθέτηση μιας μεσογειακής διατροφής μπορεί να αποτρέψει την γνωστική εξασθένηση. Αυτό το πρότυπο διατροφής περιλαμβάνει συνήθως άφθονα φρέσκα λαχανικά, φρούτα, όσπρια, ξηρούς καρπούς, δημητριακά, λαχανικά, ελαιόλαδο, λιπαρά ψάρια και λίγα επεξεργασμένα τρόφιμα.

Η μεσογειακή διατροφή έχει συσχετιστεί με μειωμένο κίνδυνο άλλων σοβαρών προβλημάτων υγείας, όπως καρδιακή νόσος, μεταβολικό σύνδρομο, διαβήτης, ορισμένες μορφές καρκίνου και κατάθλιψη.

Οι επιστήμονες παρακολούθησαν πάνω από 7.750 συμμετέχοντες για έως και 10 χρόνια. Οι συμμετέχοντες συμπλήρωσαν λεπτομερή ερωτηματολόγια για τη διατροφή και υποβλήθηκαν σε γνωστικές αξιολογήσεις μέσω τηλεφώνου, ώστε οι ερευνητές να καθορίσουν ποια τρόφιμα ήταν τα πιο αποτελεσματικά στην πρόληψη της γνωστικής εξασθένησης.

Τα ευρήματα έδειξαν ότι όσοι ακολουθούσαν μεσογειακή διατροφή παρουσίαζαν χαμηλότερο κίνδυνο γνωστικής έκπτωσης. Πιο συγκεκριμένα, η κατανάλωση ψαριού συνδέθηκε με «βελτιωμένη γνωστική λειτουργία».

Οι συγγραφείς της μελέτης κατέληξαν στο εξής συμπέρασμα: «Η μεσογειακή διατροφή σχετίστηκε με χαμηλότερο κίνδυνο γνωστικής διαταραχής, αλλά όχι με πιο αργό ρυθμό εξασθένησης της γνωστικής λειτουργίας». Ειδικοί του Harvard Health χαρακτήρισαν το ψάρι ως τον «πιο σημαντικό διατροφικό παράγοντα» για τη μείωση του κινδύνου γνωστικής εξασθένησης.

«Τα λαχανικά ήταν στη δεύτερη θέση και όλα τα άλλα τρόφιμα έδειξαν μικρότερα ή ασήμαντα αποτελέσματα. Επιπλέον, από όλα τα τρόφιμα που αξιολογήθηκαν, μόνο το ψάρι συσχετίστηκε με χαμηλότερο κίνδυνο γνωστικής πτώσης. Η κατανάλωση ψαριού μείωσε τον κίνδυνο τόσο γνωστικής διαταραχής όσο και γνωστικής έκπτωσης».

Αυτή η διαπίστωση υποστηρίζεται από περαιτέρω έρευνα στο Frontiers in Ageing Neuroscience, που σημείωσε: «Τα ψάρια είναι σημαντική πηγή ωμέγα‑3 λιπαρών οξέων που βρίσκονται στις μεμβράνες του εγκεφαλικού ιστού».



 

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Συναγερμός από τους ειδικούς για τα υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα – Συνδέονται με βλάβες σε κάθε ανθρώπινο όργανο

Τον κώδωνα του κινδύνου κρούουν οι ειδικοί για την αυξανόμενη κατανάλωση υπερεπεξεργασμένων τροφίμων, τα οποία, όπως προκύπτει από μελέτες, συνδέονται με σοβαρά προβλήματα υγείας. ...

Ενίσχυση του ΕΣΥ με 276 γιατρούς

Εγκρίθηκε η προκήρυξη για 276 θέσεις ιατρών κλάδου Ε.Σ.Υ., με την οποία ενισχύονται κρίσιμες ειδικότητες σε Κέντρα Υγείας και Πολυδύναμα Περιφερειακά Ιατρεία της χώρας. Η προκή...

Επιστήμονες ανακάλυψαν νέα αιτία της άνοιας – Εμφανίζεται δεκαετίες πριν τα συμπτώματα

Οι ρίζες της γνωστικής έκπτωσης αργότερα στη ζωή μπορεί να ξεκινούν από την παιδική ηλικία, υποδεικνύει μια νέα μελέτη. Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι η εμπειρία της παιδικής μοναξ...

Φόρτωση άρθρων...