Παγκόσμια απειλή για την υγεία αποτελεί ο καρκίνος του παχέος εντέρου. Νέα έρευνα φέρνει στο φως μια βιταμίνη που μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισής του κατά ένα εντυπωσιακό 58%. Μάθετε πώς μία συγκεκριμένη βιταμίνη αναδεικνύεται σε βασικό σύμμαχο στον αγώνα κατά αυτής της ασθένειας.
Ο καρκίνος του παχέος εντέρου αποτελεί έναν από τους πιο διαδεδομένους καρκίνους παγκοσμίως, ιδιαίτερα σε χώρες με δυτικό τρόπο ζωής και διατροφής. Επηρεάζει 1,9 εκατομμύρια ανθρώπους κάθε χρόνο, καταλαμβάνοντας την τρίτη θέση στους άνδρες και τη δεύτερη στις γυναίκες.
Οι επιστήμονες αναζητούν συνεχώς τρόπους για τη μείωση του κινδύνου αυτής της ασθένειας. Μια πρόσφατη ανασκόπηση δημοσιευμένων μελετών, που δημοσιεύτηκε τον Απρίλιο του 2025 στο επιστημονικό περιοδικό Nutrients, εστίασε στη σχέση μεταξύ της βιταμίνης D και του κινδύνου καρκίνου του παχέος εντέρου.
Αυτή η έρευνα αυτή αναλύει τον τρόπο με τον οποίο η βιταμίνη D μπορεί να επηρεάσει την ανάπτυξη του καρκίνου του παχέος εντέρου. Ενώ απαιτούνται περαιτέρω μελέτες, τα ευρήματα αυτά ενισχύουν την πεποίθηση ότι η επαρκής πρόσληψη βιταμίνης D μπορεί να παίξει προστατευτικό ρόλο. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό, καθώς ο καρκίνος του παχέος εντέρου συχνά συνδέεται με διατροφικές συνήθειες.
Πώς έγινε η έρευνα
Αυτή η μελέτη ήταν μια ανασκόπηση, πράγμα που σημαίνει ότι οι ερευνητές αξιολόγησαν μια ποικιλία προηγούμενων μελετών για να αναζητήσουν συνδέσεις στα αποτελέσματα. Οι ερευνητές αναζήτησαν σε επιστημονικές βάσεις δεδομένων μελέτες σχετικά με τον καρκίνο του παχέος εντέρου και τη βιταμίνη D. Ενώ αρχικά βρήκαν πάνω από 10.000 μελέτες, κατέληξαν σε 50 αφού τις εξέτασαν προσεκτικά και αφαίρεσαν τα διπλότυπα και αυτές που δεν πληρούσαν τα κριτήριά τους.
Συγκεκριμένα, οι ερευνητές ήθελαν να συμπεριλάβουν μόνο μελέτες σε ενήλικες συμμετέχοντες που είτε έπασχαν από καρκίνο του παχέος εντέρου (ή παράγοντες κινδύνου για καρκίνο του παχέος εντέρου) είτε είχαν τεκμηριωμένη ανεπάρκεια βιταμίνης D. Επίσης, αναζήτησαν περιπτώσεις, στις οποίες οι συμμετέχοντες έλαβαν συμπλήρωμα βιταμίνης D, ως μέρος της μελέτης.
Τι έδειξε η έρευνα
Σύμφωνα με τους ερευνητές, η βιταμίνη D έχει πολλά οφέλη για τον οργανισμό μας, υποστηρίζοντας την επικοινωνία μεταξύ των νευρικών κυττάρων, ρυθμίζοντας την αρτηριακή πίεση και αποτρέποντας αναπνευστικές λοιμώξεις.
Διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στη διατήρηση της υγείας του εντέρου, των επιπέδων των ορμονών του θυρεοειδούς, των επιπέδων σακχάρου στο αίμα, ακόμη και στην άμβλυνση των επιβλαβών επιπτώσεων της γήρανσης. Η βιταμίνη D δρα επίσης ως αντιοξειδωτικό, μειώνοντας τη φλεγμονή, καταστέλλοντας τις αυτοάνοσες αντιδράσεις και υποστηρίζοντας τη λειτουργία των ανοσοκυττάρων.
Επίσης, οι ερευνητές αναφέρουν μια προηγούμενη μελέτη που υποδηλώνει ότι η βιταμίνη D αναστέλλει την ανεξέλεγκτη ανάπτυξη κυττάρων και τον σχηματισμό νέων αιμοφόρων αγγείων που «τροφοδοτούν» τα καρκινικά κύτταρα (αγγειογένεση) και προάγει την απόπτωση (θανάτωση ανώμαλων κυττάρων).
Αν και υπήρχαν ορισμένα αντικρουόμενα στοιχεία, δηλώνουν ότι η ανεπάρκεια βιταμίνης D συνδέεται έντονα με αυξημένο κίνδυνο καρκίνου του παχέος εντέρου, εν μέρει επειδή αυτή η ανεπάρκεια επιδεινώνει την φλεγμονή στο έντερο, η οποία προάγει την εξέλιξη του καρκίνου του παχέος εντέρου.
Μια μετα-ανάλυση 31 πρωτότυπων μελετών ανέφερε ότι σε σύγκριση με άτομα με τη χαμηλότερη διαιτητική πρόσληψη βιταμίνης D (10 ng/mL), εκείνα με την υψηλότερη ποσότητα (80 ng/mL) έδειξαν μείωση 25% στον κίνδυνο καρκίνου του παχέος εντέρου.
Η Nurses’ Health Study, μια μεγάλη μακροπρόθεσμη μελέτη των ΗΠΑ που χρησιμοποιείται συνήθως για την εύρεση σχέσεων μεταξύ παραγόντων τρόπου ζωής και κινδύνου ασθενειών, έδειξε ότι οι γυναίκες με την υψηλότερη πρόσληψη βιταμίνης D είχαν 58% μειωμένο κίνδυνο καρκίνου του παχέος εντέρου σε σύγκριση με εκείνες με τη χαμηλότερη πρόσληψη.
Η Iowa Women’s Health Study διαπίστωσε ότι όσοι είχαν την υψηλότερη πρόσληψη ασβεστίου και βιταμίνης D μείωσαν τον κίνδυνο καρκίνου του παχέος εντέρου κατά το ήμισυ.
Η ισπανική μελέτη PREDIMED είχε παρόμοια αποτελέσματα, όπως και μελέτες που χρησιμοποίησαν συμπληρώματα βιταμίνης D (σε αντίθεση με τη λήψη της μέσω της τροφής).
Οι πολύποδες και τα αδενώματα είναι πρόδρομοι του καρκίνου του παχέος εντέρου και εντοπίζονται και αφαιρούνται συνήθως κατά τη διάρκεια κολονοσκοπήσεων. Οι ερευνητές βρήκαν στοιχεία ότι η βιταμίνη D μπορεί επίσης να βοηθήσει στην πρόληψη των πολυπόδων. Για παράδειγμα, μια καναδική μελέτη με 1.409 συμμετέχοντες διαπίστωσε ότι η συμπληρωματική χορήγηση βιταμίνης D μείωσε την πιθανότητα ανάπτυξης πολυπόδων κατά 33% και τον κίνδυνο αδενωματώδων πολυπόδων υψηλού κινδύνου κατά 43%.
Συνολικά, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η βιταμίνη D, τόσο μέσω της διατροφής όσο και μέσω συμπληρωμάτων, παίζει κρίσιμο ρόλο στην πρόληψη και τη θεραπεία του καρκίνου του παχέος εντέρου περιορίζοντας τη φλεγμονή, ρυθμίζοντας τις ανοσολογικές αντιδράσεις, προάγοντας τον θάνατο των καρκινικών κυττάρων και αναστέλλοντας την ανάπτυξη όγκων.
Για όσους έχουν καρκίνο του παχέος εντέρου, η βιταμίνη D μπορεί να συμβάλει στην προώθηση καλύτερων ποσοστών επιβίωσης και στη μείωση των ποσοστών θανάτου από καρκίνο του παχέος εντέρου.
Υπήρχαν ορισμένοι περιορισμοί σε αυτή την ανασκόπηση. Πρώτον, αν και πολλές μελέτες έδειξαν προστατευτικά οφέλη της βιταμίνης D στον καρκίνο του παχέος εντέρου, οι περισσότερες δεν μπόρεσαν να ορίσουν τους μηχανισμούς μέσω των οποίων συνέβησαν αυτά τα οφέλη.
Οι συγγραφείς της μελέτης δηλώνουν επίσης ότι πρέπει να γίνουν περισσότερες μεγάλης κλίμακας, τυχαιοποιημένες κλινικές δοκιμές, οι οποίες θα παράσχουν περισσότερες απαντήσεις, συμπεριλαμβανομένης της βέλτιστης δοσολογίας και των σκευασμάτων των συμπληρωμάτων βιταμίνης D.
Σύνδρομο Ευερέθιστου Εντέρου: Ποιο μπαχαρικό προσφέρει ανακούφιση από τα συμπτώματα
Αλτσχάιμερ: Το βότανο που βελτιώνει τη μνήμη και μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη της νόσου
Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις