Δευτέρα
29 Απριλίου 2024

Έρευνα: Ο κακός ύπνος μπορεί να προκαλέσει το καρδιακό πρόβλημα

Ευ ζην

Έναν ακόμη λόγο για να δώσουμε προτεραιότητα στον καλό ύπνο μας δίνει έρευνα του Πανεπιστημίου του Σαν Φρανσίσκο των ΗΠΑ. Ο κακός ύπνος δεν είναι μόνο επιβλαβής για τα επίπεδα της ενέργειας σας, καθώς μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο κολπικής μαρμαρυγής, μια καρδιακή πάθηση που μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρές επιπλοκές.

Κολπική μαρμαρυγή σημαίνει ότι η καρδιά σας χτυπά με ακανόνιστο τρόπο. Ωστόσο δεν έχει να κάνει απλά με καρδιακές αρρυθμίες. Μπορεί να προκαλέσει σοβαρά προβλήματα, όπως εγκεφαλικά επεισόδια ή καρδιακή ανεπάρκεια.

Σύμφωνα με τη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο JACC: Clinical Electrophysiology, ακόμη και μια νύχτα κακού ύπνου μπορεί να αυξήσει κατά 15% τις πιθανότητες να παρουσιάσετε κολπική μαρμαρυγή.

Αν στριφογυρίζετε την νύχτα τότε τυχόν επεισόδια κολπικής μαρμαρυγής μπορεί να διαρκέσουν ακόμη περισσότερο.

Οι γιατροί συχνά επικεντρώνονται στη θεραπεία των υποκείμενων προβλημάτων υγείας που θα μπορούσαν να προκαλέσουν κολπική μαρμαρυγή. Ωστόσο αυτή η μελέτη υποδηλώνει ότι και μόνο η προσπάθεια να βελτιώσετε τον ύπνο σας μπορεί επίσης να κάνει μεγάλη διαφορά.

Ο καρδιολόγος, Gregory M. Marcus ειδικεύεται σε προβλήματα καρδιακού ρυθμού και δίνει μερικές συμβουλές για καλύτερο ύπνο.

Οι συμβουλές του είναι απλές: κανονική ώρα ύπνου κάθε βράδυ, διακοπή της καφεΐνης ή του αλκοόλ αργά το βράδυ, διατήρηση μίας δροσερής θερμοκρασίας στην κρεβατοκάμαρα και να σηκώνεστε την ίδια ώρα κάθε μέρα. Συνιστά επίσης να ξαπλώνετε στο κρεβάτι μόνο για ύπνο και να παραμένετε δραστήριοι κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Το Πανεπιστήμιο του Σαν Φρανσίσκο βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της θεραπείας των διαταραχών του καρδιακού ρυθμού. Οι κίνδυνοι για την κολπική μαρμαρυγή έχουν μελετηθεί διεξοδικά. Ωστόσο αυτή είναι η πρώτη φορά που έχει εντοπιστεί μια άμεση σύνδεση με τον κακό ύπνο.

Στην έρευνα συμμετείχαν 419 άνθρωποι, που κρατούσαν καθημερινά αρχεία καταγραφής της ποιότητας του ύπνου τους. Η κλίμακα της βαθμολόγησης του ύπνου ήταν από «καταπληκτική» έως «φρικτή». Την επόμενη μέρα χρησιμοποίησαν φορητές συσκευές για να παρακολουθήσουν τυχόν επεισόδια κολπικής μαρμαρυγής.

Αυτή η έρευνα υπογραμμίζει ότι ο ύπνος είναι ζωτικής σημασίας για τη διατήρηση μιας υγιούς καρδιάς. Εστιάζοντας στη βελτίωση της ποιότητας του ύπνου, μπορεί να είμαστε σε θέση να μειώσουμε τον κίνδυνο εμφάνισης κολπικής μαρμαρυγής και των επιπλοκών της στην υγεία.

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Γονίδια και αυτοανοσία

Το κοινό χαρακτηριστικό μεταξύ των αυτοάνοσων νοσημάτων είναι η βλάβη σε ιστούς και όργανα που προκύπτουν από λανθασμένη απόκριση του ανοσοποιητικού συστήματος, έναντι του ίδιου το...

Φόρτωση άρθρων...