Σαββάτο
24 Φεβρουαρίου 2024

Βάλτε αυτά τα 10 φυτά στο υπνοδωμάτιό σας για να κοιμάστε καλύτερα και να καθαρίσετε τον αέρα που αναπνέετε!

Ευ ζην

Η έλλειψη ύπνου οδηγεί σε μειωμένη παραγωγικότητα, ατονία και προβλήματα στην υγεία.

Το άγχος και το στρες προκαλούν τα περισσότερα προβλήματα που σχετίζονται με τον ύπνο. Αρκετές μελέτες δείχνουν ότι το φυσικό περιβάλλον στο χώρο μας ρίχνει τα επίπεδο της κορτιζόλης και της αρτηριακής πίεσης. Επίσης, ενισχύει τη λειτουργία του ανοσοποιητικού και προκαλεί αίσθημα χαλάρωσης.

Επιπλέον, τα φυτά δωματίου καθαρίζουν τον αέρα και απορροφούν τις οσμές και τις τοξίνες που μπορεί να επηρεάζουν τη λειτουργία της αναπνοής και την υγεία των πνευμόνων.

Διαβάστε παρακάτω για να μάθετε ποια φυτά μπορούν να λειτουργήσουν ευεργετικά για εσάς!

Χρήσιμες Συμβουλές

  • Αν έχετε κατοικίδια ζώα ή παιδιά, βεβαιωθείτε ότι τα φυτά που έχετε στο σπίτι είναι μη-τοξικά.
  • Τα τοξικά φυτά θα πρέπει να αναπτύσσονται σε εξωτερικούς χώρους ή να φυλάσσονται σε απρόσιτες περιοχές.
  • Να σκουπίζετε τη σκόνη από τα φύλλα των φυτών σας κάθε εβδομάδα. Αυτό θα εξασφαλίσει ότι κάνουν σωστά το φιλτράρισμα του αέρα.

 

1. Γιασεμί

Το Γιασεμί είναι θαμνώδες και κρεμαστό φυτό, που μπορείτε να το κρεμάσετε ψηλά, με μικρά λευκά ή ροζ λουλούδια. Είναι γνωστό ότι ελαχιστοποιεί το άγχος και βοηθά στο να έχετε έναν πιο γαλήνιο, βαθύ και πιο ξεκούραστο ύπνο.

Έχοντας γιασεμί στην κρεβατοκάμαρά σας κατά τη διάρκεια της νύχτας, θα συμβάλει στην αύξηση της συγκέντρωσης και της παραγωγικότητας κατά τη διάρκεια της ημέρας. Επιπλέον, έχει ένα λεπτό και αναζωογονητικό άρωμα!

 

giasemi

 

2. Λεβάντα

Η Λεβάντα έχει άρωμα που είναι γνωστό ότι βοηθάει στον ύπνο. Είναι γνωστό επίσης ότι επιβραδύνει τον καρδιακό ρυθμό και χαμηλώνει τα επίπεδα της αρτηριακής πίεσης και του άγχους.

Μια μελέτη διαπίστωσε ότι μείωσε την ανησυχία και το κλάμα στα βρέφη και τα βοήθησε να κοιμηθούν. Η επίδρασή του αυτή σε μεγάλο βαθμό μείωσε το άγχος και της μητέρας και του παιδιού.

Στις γυναίκες, η λεβάντα διευκολύνει τον ελαφρύ ύπνο και μειώνει την γρήγορη κίνηση των ματιών κατά τη διάρκεια του ύπνου. Επίσης, μειώνει το χρόνο που χρειάζεται για να αποκοιμηθούν .

 

levanta

 

3. Σανσεβιέρα

Η Σανσεβιέρα είναι ένα από τα φυτά εσωτερικού χώρου που δεν έχει πολλές απαιτήσεις. Χρειάζεται πότισμα μόνο κάθε 2-3 εβδομάδες. Όπως τα περισσότερα φυτά, απορροφά διοξείδιο του άνθρακα το βράδυ και το μετατρέπει σε οξυγόνο. Οι μελέτες δείχνουν ότι τα αυξημένα επίπεδα οξυγόνου έχουν ως αποτέλεσμα καλύτερο ύπνο. Η σανσεβιέρα, επίσης καθαρίζει τις τοξίνες που μεταφέρονται μέσω του αέρα, όπως την φορμαλδεΰδη, το τριχλωροαιθυλένιο και το βενζόλιο.

 

sansebiera

 

 

4. Αλόη

Η Αλόη είναι το κατάλληλο φυτό για όσους δεν τα πάνε καλά με την κηπουρική. Δεν θέλει πολλές φροντίδες, ούτε αρκετό πότισμα. Επίσης αναπαράγεται εύκολα, πράγμα που σημαίνει ότι μπορείτε να προμηθευτείτε μόνο ένα φυτό αλόης για να γεμίσετε το σπίτι σας.

Εκτός αυτού, τα παχιά φύλλα της αλόης μπορούν να κοπούν σε φέτες να αφαιρέσετε το εσωτερικό ζελ και να το χρησιμοποιήσετε για την ανακούφιση ελαφρών τραυμάτων, εγκαυμάτων, για τσιμπήματα από έντομα, κατά της ξηροδερμίας και των ηλιακών εγκαυμάτων.

 

aloi

 

5. Γαρδένια

Όταν ανθίζει η Γαρδένια το σπίτι σας γεμίζει με ένα υπέροχο άρωμα. Είναι αποτελεσματικό φυτό για τη θεραπεία της αϋπνίας και άλλων δυσκολιών του ύπνου. Μια πρόσφατη μελέτη διαπίστωσε ότι είναι τόσο αποτελεσματική όσο το Valium στην ανακούφιση του άγχους και την υποβοήθηση του ύπνου. Οι γαρδένιες χρειάζονται αρκετό έμμεσο φως ήλιου και αρκετή φροντίδα. Μπορεί να μην είναι η καλύτερη επιλογή για κάποιον που δεν έχει εμπειρία από κηπουρική και ξεκινά τώρα.

 

gardenia

 

6.Χλωρόφυτο

Το Χλωρόφυτο είναι ένας αληθινός προστάτης για σας. Έχει την ικανότητα να φιλτράρει το 90% της φορμαλδεΰδης του αέρα του σπιτιού σας. Αυτή η χημική ουσία είναι δυνητικά καρκινογόνα και βρίσκεται στα περισσότερα κτίρια. Κοινή πηγή φορμαλδεΰδης είναι οι κόλλες, τα ρευστοκονιάματα, τα τσιμέντα και ο στόκος που χρησιμοποιούνται στις οικοδομές. Το χλωρόφυτο απορροφά επίσης οσμές και καπνούς με αποτέλεσμα να βελτιώνει τη συνολικής ποιότητα του αέρα για εσάς και την οικογένειά σας.

 

xlorofito

 

7. Βαλεριάνα

Η Βαλεριάνα είναι ένα πολυετές φυτό που ανθίζει το καλοκαίρι και έχει ένα γλυκό άρωμα. Απαιτεί περίπου 6 ώρες άμεσο φως ήλιου κάθε μέρα. Το εκχύλισμα των ανθέων του, αποτελούσε δημοφιλές αρωματικό συστατικό του 16ου αιώνα. Η ρίζα, από την άλλη πλευρά, χρησιμοποιήθηκε με τη μορφή αφεψήματος και βάμματος για τη θεραπεία της αϋπνίας. Αν έχετε προβλήματα αϋπνίας, εισπνέοντας το άρωμά του θα επιταχύνετε την διαδικασία.

 

valeriana

 

8. Κισσός

Ο Κισσός αναπτύσσεται πολύ εύκολα. Απαιτεί πολύ λίγο φως για να αναπτυχθεί. Το φυτό αυτό έγινε γνωστό πως αντιμετωπίζει τα συμπτώματα της αλλεργίας και του άσθματος. Αυτό σημαίνει επίσης καλύτερο ύπνο για τα άτομα με αναπνευστικά προβλήματα. Σε μόλις 12 ώρες, ο κισσός καθαρίζει έως το 94% των ακαθαρσιών του αέρα και το 78% της αερομεταφερόμενης μούχλας.

Ο κισσός είναι αναρριχώμενο φυτό και έτσι καλό είναι να το έχετε σε ένα ψηλό ράφι ή σε ένα κρεμαστό καλάθι απ’ όπου θα κρέμονται οι βλαστοί του. Φροντίστε να το κλαδεύετε καθώς μεγαλώνει ώστε να μην το φτάνουν τα κατοικίδια ζώα και τα παιδιά.

 

kissos

 

9. Σπαθίφυλλο

Το σπαθίφυλλο είναι επίσης γνωστό ως ‘ο κρίνος της ειρήνης’ και η φροντίδα του είναι πολύ εύκολη. Ανέχεται μεγάλες περιόδους παραμέλησης και γέρνει ελαφρά τα φύλλα του όταν χρειάζεται περισσότερο νερό.

Το σπαθίφυλλο καταστέλλει τα αερομεταφερόμενα μικρόβια και ανακουφίζει από τα συμπτώματα της αλλεργίας, όπως από την ερεθισμένη ξηρή μύτη και λαιμό που σας κρατούν ξύπνιους όλη τη νύχτα. Το φυτό αυτό φιλτράρει επίσης το βενζόλιο και τις τοξίνες τριχλωροαιθυλένιο και φορμαλδεΰδη από την ατμόσφαιρα της οικίας. Μπορεί να αυξήσει την υγρασία στο δωμάτιο έως και 5%, χάρη στην υγρά που απελευθερώνει απο τα άνθη του.

 

spathifillo

 

10. Πόθος

Ο Πόθος είναι ένα κρεμαστό φυτό και απαιτεί ελάχιστη φροντίδα. Μπορεί και φιλτράρει σχεδόν 9000 μικρογραμμάρια φορμαλδεΰδης από τον αέρα μέσα σε μόλις 24 ώρες. Φιλτράρει επίσης πάνω από το 70% των αερομεταφερόμενου βενζολίου πάλι μέσα σε 24 ώρες. Επιπλέον φιλτράρει τον αέρα που εισέρχεται στο χώμα που έχει φυτευτεί. Αν ζείτε σε πόλη, φροντίστε να τοποθετήσετε ένα τέτοιο φυτό κοντά στο παράθυρο του υπνοδωματίου σας ώστε να φιλτράρει τον αέρα που εισέρχεται από έξω.

 

pothos

 

 

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Κάκαλης: Όταν η ζαχαροπλαστική είναι…έρωτας

Μια γλυκιά πρόταση για την γιορτή του έρωτα, του Αγίου Βαλεντίνου σίγουρα είναι οι τούρτες. Ο pastry chef Κωνσταντίνος Κάκαλης επιστράτευσε τη δημιουργική του διάθεση και δημι...

Φόρτωση άρθρων...