Τετάρτη
29 Μαΐου 2024

Η υποψηφιότητα Μπελέρη αλλάζει τα δεδομένα, ποιοι υποψήφιοι προηγούνται στα ευρωψηφοδέλτια ΝΔ και ΠΑΣΟΚ και η πρόταση στον Κασσελλάκη να… αξιοποιήσει τον Πάνο Καμμένο

Παρασκήνιο

Αλλαγή κλίματος και τάσεις επανασυσπείρωσης καταγράφουν τα πρώτα δείγματα των κυλιόμενων μετρήσεων μετά την ανακοίνωση του «γαλάζιου» ευρωψηφoδελτίου.
Κομβικό σημείο προφανώς αποτελεί η ανακοίνωση τελικά της υποψηφιότητας Μπελέρη που στέλνει ένα ξεκάθαρο μήνυμα τόσο στον αμετροεπή Ράμα, όσο και στους παραδοσιακούς Δεξιούς ψηφοφόρους πως η ΝΔ παραμένει σταθερά την ιστορική πατριωτικής της τροχιά.  Ήδη όπως γράψαμε και χθες η ΝΔ φαίνεται να έχει «καβαλήσει» το 31% και συνεχίζει ανοδικά…

@ ‘Ένα από τα σήριαλ που θα μας απασχολήσουν το επόμενο διάστημα είναι και η μάχη του σταυρού, κυρίως στα τρία πρώτα κόμματα εξουσίας. Η εικόνα λοιπόν μέχρι στιγμής σε σχέση με τους υποψηφίους στην ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ (στον ΣΥΡΙΖΑ δεν έχουν ολοκληρωθεί οι ανακοινώσεις)  έχει αρχίσει να σχηματίζεται.
 Στην Νέα Δημοκρατία η «καθαρή» πρωτιά του Γιώργου Αυτιά δεν δείχνει να αμφισβητείτε, παρά την υποψηφιότητα Μπελέρη, ο οποίος πιθανώς να «κόψει» ψήφους από τον Πύρρο Δήμα.  Κοντά στους δύο πρώτους του γαλάζιου ψηφοδελτίου βρίσκεται ο Βαγγέλης Μειμαράκης, η διαφαινόμενη επόμενη θητεία του στην Ευρωβουλή θα είναι και η τελευταία. Από εκεί και πέρα ψηλά βρίσκονται η Βούλα Πατουλίδου αλλά και ο νυν ευρωβουλευτής Στέλιος Κιμπουρόπουλος, ενώ από τα νέα πρόσωπα ξεχωρίζει και η υποψηφιότητα του Γιώργου Μουρούτη.
Σε ότι έχει να κάνει με το ΠΑΣΟΚ, πιο κοντά στην κατάκτηση της πρώτης θέσης φαίνεται να βρίσκεται ο σημερινός γραμματέας της Χαριλάου Τρικούπη Ανδρέας Σπυρόπουλος, με τον Νίκο Παπανδρέου πάντα να τον απειλεί. Σε εκλόγιμη θέση φαίνεται να κινείται ο Γιάννης Μανιάτης, ψηλά πλασάρετε ο Φίλιππος Σαχινίδης ενώ το ερώτημα είναι πόσους (έξω το ΠΑΣΟΚ) θα καταφέρει να συγκινήσει ο Θόδωρος Ζαγοράκης.     

@ Μία ιδέα που έχει πέσει στους κόλπους των Βρυξελλών για το σχήμα και το οργανόγραμμα της νέας Κομισιόν είναι, ειδικά μετά το ξέσπασμα του Ουκρανικού και την διαρκή πολυφωνία μεταξύ των Ευρωπαίων, να δημιουργηθεί χαρτοφυλάκιο επιτρόπου Άμυνας. Με δεδομένο ότι η ιδέα έχει πέσει στο τραπέζι και στους κόλπους της Ευρωπαϊκής Κεντροδεξιάς, του ΕΛΚ, θεωρείται σχεδόν δεδομένη η προώθηση της.
Στη βάση αυτή, αν δημιουργηθεί χαρτοφυλάκιο επιτρόπου Άμυνας, η Ελλάδα θα διεκδικήσει με πολύ έντονο τρόπο να πάρει αυτή τη θέση.

@ Παρά τα ευρήματα των τελευταίων δημοσκοπήσεων που δείχνουν το ΠΑΣΟΚ να βρίσκεται πάλι στην τρίτη θέση πίσω από τον ΣΥΡΙΖΑ, στα ηγετικά κλιμάκια της Χαριλάου Τρικούπη επικρατεί κλίμα αισιοδοξίας για την έκβαση της εκλογικής αναμέτρησης
Στη Χαριλάου Τρικούπη διαβάζουν και μελετούν τις δημοσκοπήσεις, ωστόσο αποσαφηνίζουν ότι δεν ασκούν πολιτική με βάση αυτές. Υπενθυμίζουν δε, πως σε παρόμοια δημοσκοπική κατάσταση είχαν βρεθεί και λίγο καιρό πριν από τις εθνικές εκλογές, ωστόσο αυτοί οι αριθμοί δεν επιβεβαιώθηκαν ποτέ στην κάλπη και το κόμμα σημείωσε ικανοποιητική άνοδο, αγγίζοντας το 13%.

@ Μία περίεργη πληροφορία έφτασε στα «ραντάρ» της στήλης και οφείλει να την μοιραστεί με τους αναγνώστες της -για να πάρουν ποπ κορν. Στο πλαίσιο της επιδίωξης του Στέφανου Κασσελάκη να προσελκύσει «ψεκασμένους» έχει πέσει στο τραπέζι η εισήγηση να τείνει χείρα φιλίας και συνεργασίας με τον Πάνο Καμμένο. Κάποιοι, μάλιστα, το έχουν προχωρήσει περαιτέρω, υποστηρίζοντας ότι οι δύο άνδρες έχουν ήδη μιλήσει μία φορά-υπενθυμίζεται η στενή σχέση του Καμμένου, αλλά και του Κασσελάκη, με τον ναύαρχο Αποστολάκη.

@ Πάντως, το θέμα έχει δύο «αγκάθια», όσο κι αν ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ φέρεται να βλέπει θετικά το ζήτημα για να «κόψει» ψήφους από την ΝΔ. Το πρώτο «αγκάθι» ακούει στο όνομα «Νίκος Κοτζιάς», αφού Κοτζιάς και Καμμένος είναι στα δικαστήρια και τυχόν συνεργασία του ιδρυτή των ΑΝΕΛ με τον ΣΥΡΙΖΑ, αυτομάτως καθιστά τον Κοτζιά σκληρό πολιτικό αντίπαλο-για να μην πούμε «εχθρό»- του Κασσελάκη. Το δεύτερο «αγκάθι» είναι ότι, με δεδομένη την δημόσια στήριξη του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ στη Συμφωνία των Πρεσπών, ο Καμμένος θα πρέπει να εξηγήσει πώς συνεργάζεται με ένα κόμμα, με το οποίο τα «έσπασε» σε κυβερνητικό επίπεδο λόγω Μακεδονικού. Αλλά γενικώς, ο πρόεδρος Πάνος έχει αποδείξει πως, αν θέλει, είναι... ευέλικτος σε κάτι τέτοια.

@ Νέα... ήθη φέρνει το φορολογικό νομοσχέδιο που προωθεί η κυβέρνηση ως προς το ύψος των προστίμων για παραβάσεις από τους φορολογούμενους, καθώς όποιος αποδέχεται χωρίς... αντίρρηση το μπουγιουρντί, θα του χαρίζεται έως το 50% του ποσού που θα του βγάλει η Εφορία! Όσο νωρίτερα αναγνωριστεί η οφειλή τόσο μεγαλύτερη μείωση προστίμων μπορεί να επιτύχει ο φορολογούμενος. Το πρόστιμο μειώνεται έως και 50% εάν γίνει αποδοχή της κύριας οφειλής φόρου και υποβολή σχετικής δήλωσης μέχρι και 10 ημέρες μετά την κοινοποίηση προσωρινού διορθωτικού προσδιορισμού φόρου, ενώ σήμερα ισχύει μείωση προστίμου κατά 40% για φόρο εισοδήματος και ΦΠΑ, αν υποβληθεί η δήλωση προ της κοινοποίησης διορθωτικού προσδιορισμού και η συνολική οφειλή (κύριος φόρος, αναλογικό πρόστιμο και τόκοι) εξοφληθεί σε 30 ημέρες από την υποβολή της αρχικής εκπρόθεσμης ή τροποποιητικής.

@ Έντονη βελτίωση καταγράφουν οι επιχειρηματικές προσδοκίες στη βιομηχανία, σύμφωνα με τον μηνιαίο δελτίο του ΙΟΒΕ, λόγω της σημαντικής ενίσχυσης των προβλέψεων για την παραγωγή, τις παραγγελίες και τη ζήτηση.
Ειδικότερα, ο Δείκτης Επιχειρηματικών Προσδοκιών στη Βιομηχανία αυξήθηκε τον Μάρτιο στις 111,9 μονάδες από τις 101,6 μονάδες που ήταν τον Φεβρουάριο και υψηλότερα από τις 109,2 μονάδες που ήταν τον αντίστοιχο μήνα του 2023.
Επιπλέον, όπως προκύπτει από τα στοιχεία του ΙΟΒΕ, το ισοζύγιο προβλέψεων για την απασχόληση στη βιομηχανία διαμορφώνεται πλέον σε θετικό, ενώ έντονη άνοδο καταγράφει ο δείκτης προβλέψεων για την παραγωγή, ενώ θετικό είναι και το ισοζύγιο προβλέψεων για τις τιμές.

@ Σε νέα σημαντική αύξηση των τιμών στόχων για τις μετοχές των ελληνικών τραπεζών αλλά και σε αναθεώρηση κάποιων συστάσεων προχώρησε η Goldman Sachs, στη βάση του βιώσιμου πλαισίου κερδοφορίας και της επικείμενων χρηματικών διανομών.
Η Goldman Sachs παραμένει «ταύρος» για τις ελληνικές τράπεζες, τονίζοντας πως παρά τη σημαντική άνοδο που έχουν καταγράψει (56% τους τελευταίους δώδεκα μήνες), συνεχίζουν να διαπραγματεύονται με discount σε σύγκριση με τις τράπεζες στις παγκόσμιες αναδυόμενες αγορές (στις οποίες καταγράφεται ένα συνεχώς αυξανόμενο flow από τα χαρτοφυλάκια που τοποθετούνται στις αναδυόμενες αγορές) και τις ευρωπαϊκές τράπεζες, καθώς και με το δικό τους book value.

@ Συγκεκριμένα, οι αναλυτές του επενδυτικού οίκου, αναβαθμίζουν σε «buy» από «ουδέτερη» τη σύστασή τους για τη Eurobank αυξάνοντας την τιμή στόχο στα 2,50 ευρώ, από 1,95 ευρώ προηγουμένως.
Από την άλλη, σταθερή παραμένει η σύσταση «buy» για την Εθνική και την Πειραιώς με αυξημένες τιμές στόχους στα 10 ευρώ πλέον (από 8,90 ευρώ προηγουμένως) και στα 5,30 ευρώ (από 4,70 ευρώ προηγουμένως) αντίστοιχα, που υποδηλώνουν περιθώρια ανόδου που ξεπερνούν το 35%., ενώ (υποβαθμίζουν σε «ουδέτερη» από «buy») τη σύσταση για τη μετοχή της Alpha Bank, με τιμή στόχο στα 1,95 ευρώ.

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Παραίτηση με αιχμές κατά Βελόπουλου από υποψήφιο βουλευτή: «Είσαι πολιτικός απατεώνας και πατριδοκάπηλος»

Την παραίτηση του από το κόμμα της «Ελληνικής Λύσης», της οποίας αποτελούσε επί χρόνια βασικό κομματικό στέλεχος στο νομό Έβρου, υπέβαλε με επιστολή του στον πρόεδρο Κυριάκο Βελόπο...

Φόρτωση άρθρων...