Πέμπτη
28 Μαρτίου 2024

Γιατί ο Σοϊλού εμπλέκει την Αθήνα: «Η δράστις θα είχε διαφύγει στην Ελλάδα αν δεν είχε συλληφθεί»

Να εμπλέξει την Ελλάδα στην τρομοκρατική επίθεση της Κωνσταντινούπολης επιχειρεί η Τουρκία, όπως διαφαίνεται από τις δηλώσεις Σουλεΐμάν Σοϊλού.

«Η Σύρια δράστις της αιματηρής επίθεσης στην Κωνσταντινούπολη θα είχε διαφύγει σήμερα στην Ελλάδα αν δεν είχε συλληφθεί», υποστήριξε ο υπουργός Εσωτερικών της Τουρκίας. 

«Δεν είμαστε εχθροί κανενός. Θέλω να εκφράσω ότι δεν έχουμε τη δύναμη να αντέξουμε την προδοσία. Οι επιχειρήσεις συνεχίζονται. Αν δεν τους έπιαναν, θα είχαν διαφύγει λαθραία στην Ελλάδα σήμερα», δήλωσε ο Τούρκος Υπουργός Εσωτερικών.

Την ίδια στιγμή, ο Σοϊλού τα βάζει και με τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, καθώς σύμφωνα με το πρακτορείο Anadolu, ο Τούρκος Υπουργός Εσωτερικών δήλωσε ότι δεν δέχεται συλλυπητήρια από τις ΗΠΑ για την επίθεση. 

Συγκεκριμένα, ο Τούρκος υπουργός είπε: «Λάβαμε το μήνυμα που μας δόθηκε και ξέρουμε ποιο είναι. Δεν δεχόμαστε τα συλλυπητήρια της Αμερικανικής Πρεσβείας. Δεν δεχόμαστε, απορρίπτουμε, τα συλλυπητήρια των Ηνωμένων Πολιτειών. Η συμμαχία μας με ένα κράτος που συντηρεί το Κομπάνι και θύλακες τρομοκρατίας (...) πρέπει να συζητηθεί».

Το επιχείρημα ότι η Τουρκία υποθάλπει τρομοκράτες είναι εδώ και χρόνια μέρος της τουρκικής προπαγάνδας.

Το Σάββατο ο Έρντογαν επανέλαβε τις κατηγορίες, λέγοντας «η Ελλάδα, οι ΗΠΑ, ορισμένες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, προστατεύουν τρομοκράτες, συμπεριλαμβανομένων μελών της τρομοκρατική οργάνωσης FETO».

Η γυναίκα που φέρεται να έβαλε τη βόμβα

Νωρίτερα, η τουρκική αστυνομία έδωσε στη δημοσιότητα το προφίλ της φερόμενης ως δράστιδας της τρομοκρατικής επίθεσης στην Κωνσταντινούπολη έδωσε η τουρκική αστυνομία. 

Όπως ανακοίνωσε σήμερα το πρωί, έχει θέσει υπό κράτηση 46 άτομα σε σχέση με την επίθεση που έγινε χθες Κυριακή στην καρδιά της πόλης, μεταξύ των οποίων μια γυναίκα από τη Συρία, την Αχλάμ Αλμπασίρ, η οποία είναι ύποπτη ότι τοποθέτησε τη βόμβα.

Κατά την αρχική ανάκρισή της, η γυναίκα, συριακής καταγωγής, δήλωσε πως είχε εκπαιδευτεί από Κούρδους μαχητές στη Συρία και πως πέρασε στην Τουρκία μέσω της βορειοδυτικής συριακής περιφέρειας Αφρίν, ανακοίνωσε η αστυνομία.

Σύμφωνα με την Αστυνομία, η γυναίκα ομολόγησε ότι ενήργησε «κατόπιν διαταγής του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν» (PKK) και έλαβε οδηγίες για την επίθεση στο Κομπάνι, στη βορειοανατολική Συρία.

Ανώτερος Τούρκος αξιωματούχος είχε δηλώσει νωρίτερα πως οι τουρκικές αρχές πιστεύουν ότι το πρόσωπο που πραγματοποίησε χθες, Κυριακή, μια βομβιστική επίθεση στην Κωνσταντινούπολη, συνδέεται με Κούρδους μαχητές, αλλά δεν αποκλείουν και το ενδεχόμενο να είχε σχέσεις με την οργάνωση Ισλαμικό Κράτος.

Ο αξιωματούχος είπε στο Reuters πως, σύμφωνα με τα αρχικά ευρήματα, πρόκειται για ένα πρόσωπο που έχει δεσμούς με το Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (PKK), το οποίο θεωρείται τρομοκρατική οργάνωση από την Τουρκία, τις ΗΠΑ και την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ο Σουλεϊμάν Σοϊλού είχε δηλώσει από την πλευρά του ότι η εντολή για την επίθεση δόθηκε από το Κομπάνι και ότι η βομβίστρια πέρασε μέσω από το Αφρίν, πόλεις και οι δύο της βόρειας Συρίας όπου οι τουρκικές δυνάμεις έχουν πραγματοποιήσει επιχειρήσεις εναντίον της ένοπλης πτέρυγας των Κούρδων τα τελευταία χρόνια.

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Την Πέμπτη τα σπουδαία στην Βουλή με την πρόταση δυσπιστίας, γιατί ανησυχούν οι βουλευτές της ΝΔ και πως μπορεί να αποδειχθεί χρήσιμη η ασυλία της Ευρωβουλής για τον Κασσελάκη

Η πρώτη μέρα της συζήτησης για την πρόταση δυσπιστίας κατά της Κυβέρνησης, δεν έβγαλε και κάποιες σημαντικές πολιτικές ειδήσεις. Η χθεσινή κοινοβουλευτική διαδικασία παράπεμπε σε μ...

Σήμερα η πιο μεγάλη ώρα για τον πρωθυπουργό, γιατί ερωτοτροπούν με την γελοιότητα τα σενάρια διπλών εκλογών και πως έχει αποφασίσει να «τελειώσει» τον Φάμελλο ο Κασσελάκης   

Η σημερινή παρέμβαση του πρωθυπουργού αναμένεται με τεράστιο ενδιαφέρον, αφού ο Κυριάκος Μητσοτάκης εμφανίζεται αποφασισμένος να πει τα πράγματα με το όνομα τους και να στείλει σαφ...

Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων κατά Φαραντούρη: Προσβάλλει τους ανώτατους δικαστές

Σκληρή απάντηση έδωσε η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων στον Νίκο Φαραντούρη για τις δηλώσεις του σύμβουλου ευρωπαϊκής πολιτικής του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, Στέφανου Κασσελάκη, που μετ...

Φόρτωση άρθρων...