Πέμπτη
25 Ιουλίου 2024

Πολιτική κρίση στη Γαλλία: Σε χαμηλό τετραετίας η δημοτικότητα του Μακρόν

Πλανήτης

Πολιτική δίνη κλυδωνίζει τη Γαλλία, μετά την συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση και τις γενικευμένες αντιδράσεις που έχει προκαλέσει.

Ο Εμανουέλ Μακρόν διανύει μία από τις πιο δύσκολες περιόδους της προεδρικής του θητείας, η δημοτικότητα του έχει πέσει κατά 13 ποσοστιαίες μονάδες, στο 28%, από την επανεκλογή του τον Μάιο του 2022. Πρόκειται για το χαμηλότερο ποσοστό δημοφιλίας του ήταν το 2018 όταν είχε υποχωρήσει στο 23% εν μέσω των κινητοποιήσεων τότε των Κίτρινων Γιλέκων.

Επτά στους δέκα πολίτες δηλώνουν εξαγριωμένοι από την επιμονή του Μακρόν στη συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση που πέρασε με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου. Ο ίδιος, αν και αντιμέτωπος με την μεγαλύτερη πολιτική κρίση της θητείας του, τηρεί σιγή ιχθύος, ενόψει της αυριανής διακομματικής πρότασης μομφής.

Η χώρα παραλύει. Απεργίες πραγματοποιούνται στην καθαριότητα και τους σιδηροδρόμους, ενώ συνεχίζονται οι λεηλασίες γραφείων βουλευτών, ανάμεσά τους και το πολιτικό γραφείο του επικεφαλής του δεξιού ρεπουμπλικανικού κόμματος.

Tο κλειδί έχει και πάλι το ρεπουμπλικανικό κόμμα. Λείπουν τουλάχιστον 32 ψήφοι για να περάσει η πρόταση μομφής και να πέσει η γαλλική κυβέρνηση. “Νομίζω ότι δεν θα υπάρχει πλειοψηφία για να ρίξει την κυβέρνηση. Αξίζει η μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού να ρίξει την κυβέρνηση και να προκαλέσει πολιτική αταξία; Η απάντηση είναι ξεκάθαρα όχι. Ο καθένας πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες του” τόνισε ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών.

Σε περίπτωση πτώσης της κυβέρνησης, πάντως, το προεδρικό διάταγμα για το συνταξιοδοτικό αυτομάτως ακυρώνεται.

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Συνελήφθη Ρώσος σεφ στο Παρίσι ως ύποπτος για συνωμοσία - «Σχεδίαζε αποσταθεροποίηση» κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων

Στοιχεία που υποδηλώνουν ότι ο άνδρας προετοίμαζε ένα «σχέδιο μεγάλης κλίμακας» που θα μπορούσε να έχει «σοβαρές» συνέπειες, κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων βρήκαν οι πράκτο...

Υπό δρακόντεια μέτρα οι Ολυμπιακοί Αγώνες στο Παρίσι - Ο φόβος του ISIS και η αόρατη απειλή

Η φρικτή τρομοκρατική επίθεση της 13ης Νοεμβρίου 2015 στο θέατρο Μπατακλάν στο Παρίσι, που άφησε πίσω της 131 νεκρούς, παραμένει βαθιά ριζωμένη στη γαλλική συλλογική συνείδηση. Την...

Φόρτωση άρθρων...