Παρασκευή
29 Μαρτίου 2024

Πολιτική κρίση στη Γαλλία: Σε χαμηλό τετραετίας η δημοτικότητα του Μακρόν

Πλανήτης

Πολιτική δίνη κλυδωνίζει τη Γαλλία, μετά την συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση και τις γενικευμένες αντιδράσεις που έχει προκαλέσει.

Ο Εμανουέλ Μακρόν διανύει μία από τις πιο δύσκολες περιόδους της προεδρικής του θητείας, η δημοτικότητα του έχει πέσει κατά 13 ποσοστιαίες μονάδες, στο 28%, από την επανεκλογή του τον Μάιο του 2022. Πρόκειται για το χαμηλότερο ποσοστό δημοφιλίας του ήταν το 2018 όταν είχε υποχωρήσει στο 23% εν μέσω των κινητοποιήσεων τότε των Κίτρινων Γιλέκων.

Επτά στους δέκα πολίτες δηλώνουν εξαγριωμένοι από την επιμονή του Μακρόν στη συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση που πέρασε με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου. Ο ίδιος, αν και αντιμέτωπος με την μεγαλύτερη πολιτική κρίση της θητείας του, τηρεί σιγή ιχθύος, ενόψει της αυριανής διακομματικής πρότασης μομφής.

Η χώρα παραλύει. Απεργίες πραγματοποιούνται στην καθαριότητα και τους σιδηροδρόμους, ενώ συνεχίζονται οι λεηλασίες γραφείων βουλευτών, ανάμεσά τους και το πολιτικό γραφείο του επικεφαλής του δεξιού ρεπουμπλικανικού κόμματος.

Tο κλειδί έχει και πάλι το ρεπουμπλικανικό κόμμα. Λείπουν τουλάχιστον 32 ψήφοι για να περάσει η πρόταση μομφής και να πέσει η γαλλική κυβέρνηση. “Νομίζω ότι δεν θα υπάρχει πλειοψηφία για να ρίξει την κυβέρνηση. Αξίζει η μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού να ρίξει την κυβέρνηση και να προκαλέσει πολιτική αταξία; Η απάντηση είναι ξεκάθαρα όχι. Ο καθένας πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες του” τόνισε ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών.

Σε περίπτωση πτώσης της κυβέρνησης, πάντως, το προεδρικό διάταγμα για το συνταξιοδοτικό αυτομάτως ακυρώνεται.

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Ισλαμικό Κράτος: Kαλεί τους οπαδούς του να πλήξουν τους «σταυροφόρους» στην Ευρώπη, στις ΗΠΑ και το Ισραήλ

Το Ισλαμικό Κράτος προέτρεψε την Πέμπτη τους υποστηρικτές του να χτυπήσουν τους «σταυροφόρους» παντού, αλλά ιδίως στην Ευρώπη, στις ΗΠΑ και το Ισραήλ. Ο εκπρόσωπος της τζιχαντισ...

ΗΠΑ: Σε ασφαλιστικές αποζημιώσεις ρεκόρ μπορεί να οδηγήσει η κατάρρευση της γέφυρας στη Βαλτιμόρη

Η κατάρρευση της γέφυρας «Francis Scott Key» στη Βαλτιμόρη, μετά από την πρόσκρουση σε αυτή του φορτηγού πλοίου «DALI» την Τρίτη, θα μπορούσε να οδηγήσει στη μεγαλύτερη πληρωμή ναυ...

Τρομοκρατική επίθεση στη Μόσχα: Δύο ύποπτοι κατέθεσαν έφεση κατά της προφυλάκισής τους (Videos)

Έφεση κατά της προφυλάκισής τους κατέθεσαν δύο ύποπτοι για την τρομοκρατική επίθεση στον πολυχώρο «Crocus City Hall» στη Μόσχα. Ο Αμιρτσόμ Ισλάμοφ και ο πατέρας του Ισροήλ Ισλάμ...

Φόρτωση άρθρων...