Πέμπτη
25 Απριλίου 2024

Πρόκληση από τον Πρόεδρο της Αλβανίας: Ζήτησε να κατέβει η ελληνική σημαία σε μειονοτικό χωριό

Πλανήτης

Σε μία πρόκληση προχώρησε ο Πρόεδρος της Αλβανίας, Μπαϊράμ Μπεγκάι, κατά την επίσκεψή του στον μειονοτικό δήμο Φοινίκης, που κατοικείται από ομογενείς. Ο Αλβανός Πρόεδρος επισκέφτηκε μειονοτικό χωριό και ζήτησε να κατέβει η ελληνική σημαία.

Η πρόκληση του Μπαϊράμ Μπεγκάι έγινε την παραμονή της επίσκεψης του Έλληνα Πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, στις μειονοτικές περιοχές της Βορείου Ηπείρου.

Σύμφωνα με το αρχικό πρόγραμμα της επίσκεψης, ο Αλβανός Πρόεδρος, θα επισκεπτόταν αρχικά το Δημαρχείο Φοινίκης, όπου θα τον υποδεχόταν επισήμως ο δήμαρχος Χρήστος Κίτσος. Όμως, η αυτοκινητοπομπή δεν σταμάτησε στο δημοτικό μέγαρο, επειδή ο Αλβανός Πρόεδρος φέρεται να ενοχλήθηκε από την ελληνική σημαία που είναι αναρτημένη στον προαύλιο χώρο, δίπλα στις σημαίες της Αλβανίας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ζητώντας να κατέβει.

Το αίτημα του Αλβανού Προέδρου δεν έγινε αποδεκτό με τον ίδιο να συνεχίζει την επίσκεψη στον αρχαιολογικό χώρο της περιοχής, σύμφωνα με πληροφορίες.

Νωρίτερα ο Μπαϊράμ Μπεγκάι είχε βρεθεί στο Αλύκο των Αγίων Σαράντα για κατάθεση στεφάνου στο μνημείων τεσσάρων Βορειοηπειρωτών που δολοφονήθηκαν πριν 32 χρόνια στα σύνορα, κατά την προσπάθειά τους να διαφύγουν στην Ελλάδα.

Και εκεί ο Αλβανός Πρόεδρος της Δημοκρατίας απαίτησε την υποστολή και την απομάκρυνση της ελληνικής σημαίας. Οι τοπικές αρχές, συμμορφώθηκαν με τις υποδείξεις του, γεγονός το οποίο προκάλεσε έντονη δυσαρέσκεια στους κόλπους της μειονότητας.

Το περιστατικό σχολίασε ο πρώην πρόεδρος της Ομόνοιας, Λεωνίδας Παππάς, ο οποίος μετά την προκλητική ενέργεια του Αλβανού προέδρου αρνήθηκε να παρακαθίσει σε γεύμα του Μπεγκάι με «διανοούμενους» -σύμφωνα με την ανακοίνωση- της ελληνικής μειονότητας.

Η ανάρτηση του Λεωνίδα Παππά:

«Εξέλαβα ως τιμητική την πρόσκληση από τον Πρόεδρο της Αλβανικής Δημοκρατίας να συμμετέχω σε γεύμα που θα παρέθετε ο ίδιος σήμερα το μεσημέρι με διανοούμενους (εντός η εκτός εισαγωγικών) της Ελληνικής Μειονότητας.

Τελικά αρνήθηκα να συμμετέχω γιατί θεωρώ προσβλητική την συμπεριφορά του απέναντι στην πιο νομοταγή κοινότητα αυτής της χώρας.

Το πρωτόκολλο της επίσκεψης του Π.τ.Δ Bajram Bekaj προέβλεπε τα ακόλουθα:

1. Επίσκεψη στο Δημαρχείο Φοινίκης

2. Επίσκεψη στον Αρχαιολογικό Πάρκο της Φοινίκης

3. Κατάθεση στεφάνου στο Μνημείο των Τεσσάρων Μαρτύρων της Δημοκρατίας στην πλατεία του Αλύκου- αναγνωρισμένοι με Προεδρικό Διάταγμα (1994)

4. Γεύμα με διανοούμενους της Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας

Η Προεδρική ακολουθία , παράκαμψε την επίσκεψη στο δημαρχείο, χωρίς να δοθούν επίσημα εξηγήσεις αλλά όπως μας μεταφέρθηκε ο Πρόεδρος απαίτησε να αφαιρεθεί η Ελληνική Σημαία που είναι πάντα αναρτημένη στο κτήριο του δημαρχείου μαζί με την Αλβανική καθώς είναι από τους αναγνωρισμένους δήμους της Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας.

Κάτοικοι του χωριού Αλύκου και μαθητές του σχολείου με παραδοσιακές ενδυμασίες συγκεντρώθηκαν στην πλατεία για να υποδεχθούν τον Πρόεδρο. Κάποια στιγμή είδαμε με έκπληξη την Δημοτική Αστυνομία να αφαιρεί την αλβανική και ελληνική σημαία από το μνημείο. Όπως ήταν αναμενόμενο αυτό προκάλεσε αναβρασμό στους παραβρισκόμενους. Οι γονείς πήραν τα παιδιά τους αρνούμενοι να τιμήσουν έναν πρόεδρο που δεν σέβεται τα αναγνωρισμένα από το ίδιο το αλβανικό κράτος σύμβολα μας.

Στο άγριο πολιτικό κλίμα της Αλβανίας η Εθνική Ελληνική Μειονότητα ήταν και παραμένει υπόδειγμα νομιμότητας. Δεν ανέχεται όμως να προσβάλλονται τα δικά της σύμβολά και κεκτημένα όπως αυτά απορρέουν από το Σύνταγμα της χώρας, τη Σύμβαση Πλαίσιο του Συμβουλίου της Ευρώπης και άλλες Διεθνείς Συμβάσεις».

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Αυστραλία: Χειροπέδες σε πέντε εφήβους συνεργάτες του δράστη της επίθεσης με μαχαίρι σε εκκλησία στο Σίδνεϊ

Συνελήφθησαν πέντε έφηβοι ηλικίας 14 έως 17 ετών από την αστυνομία της Αυστραλίας μετά από μεγάλη επιχείρηση σε περιοχή του Σίδνεϊ σε συνεργασία με την αντιτρομοκρατική υπηρεσία τη...

Ισπανία: Ο Σάντσεθ σκέφτεται να παραιτηθεί - Έρευνα κατά της συζύγου του για διαφθορά

Το σκάνδαλο που έχει ξεσπάσει στην Ισπανία είναι πιθανό να οδηγήσει σε παραίτηση τον Πρωθυπουργό της Ισπανίας, Πέδρο Σάντσεθ. Ο Ισπανός Πρωθυπουργός ανακοίνωσε την Τετάρτη με ε...

Ισπανία: Ποια είναι η Μπεγκόνια Γκόμεθ που ερευνάται για σκάνδαλο διαφθοράς και βάζει σε σκέψεις παραίτησης τον Σάντσεθ

Δικαστήριο της Μαδρίτης ανακοίνωσε την Τετάρτη (24/4) ότι άνοιξε προκαταρκτική έρευνα κατά της συζύγου του Ισπανού πρωθυπουργού, Πέδρο Σάντσεθ, ως ύποπτη για «άσκηση επιρροής και δ...

Φόρτωση άρθρων...