Κυριακή
28 Απριλίου 2024

Προκήρυξη για προσλήψεις 6.000 γιατρών και 4.000 νοσηλευτών μέσα στην εβδομάδα ανακοίνωσε ο Γεωργιάδης

Αυτή την εβδομάδα αναμένεται να βγει στον «αέρα» η προκήρυξη του υπουργείου Υγείας για προσλήψεις στο ΕΣΥ, έξι χιλιάδων ιατρών και τεσσάρων χιλιάδων νοσηλευτών, κάνοντάς το «το μεγαλύτερο πρόγραμμα προσλήψεων στο ΕΣΥ από την ίδρυσή του» όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης, μιλώντας σε συνέντευξή του στο Πρώτο Πρόγραμμα.

Η συγκεκριμένη είδηση έρχεται μετά το ζήτημα της διακοπής ή μη των χειρουργείων στο Νοσοκομείο Παίδων «Αγλαΐα Κυριακού», για το οποίο ο υπουργός, επισήμανε ότι δόθηκε λύση αμέσως, ενώ περιέγραψε ποια είναι η κατάσταση με τις ελλείψεις στα νοσοκομεία.

«Βγαίνουν την Πέμπτη οι γιατροί οκτώ το βράδυ και ανακοινώνουν ότι από Δευτέρα θα σταματήσουν τα τακτικά χειρουργεία. Εγώ το μαθαίνω ευρισκόμενος στον αέρα, στην εκπομπή του κ. Χατζηνικολάου. Δήλωσα αμέσως, αποκλείεται να συμβεί αυτό, αύριο θα λύσω αυτό το θέμα. Και την άλλη μέρα λύθηκε το θέμα της μετακίνησης των αναισθησιολόγων, που είναι γνωστό. Άρχισε μετά μια νέα γκρίνια, αυτή η λύση που βρήκε ο Γεωργιάδης είναι εμβαλωματική. Υπάρχει τρόπος να γίνει πρόσληψη αυτόματα σε τρεις ώρες;» ανέφερε αρχικά, ενώ ερωτηθείς γιατί δόθηκε λύση αφού είχαν βγει πρώτα οι γιατροί να πουν «σταματάμε τα χειρουργεία» απάντησε «Κακώς βγήκαν. Διότι η κατάσταση με το έλλειμμα αναισθησιολόγων στο Παίδων Αγλαΐα Κυριακού δεν είναι από τις χειρότερες στην Ελλάδα. Είναι σχετικά καλή μπορώ να σας πω. Αν με την ίδια λογική όλες οι κλινικές του ΕΣΥ σταματούσαν να δουλεύουν, δεν θα είχαμε κανένα νοσοκομείο».

Προσέθεσε πως το Νοσοκομείο Παίδων Αγλαΐα Κυριακού έχει στο οργανόγραμμά του έντεκα θέσεις αναισθησιολόγων και αυτή τη στιγμή υπηρετούν οκτώ, ενώ το Ιπποκράτειο Θεσσαλονίκης έχει 29 θέσεις αναισθησιολόγων και υπηρετούν οκτώ.

«Όλοι οι άνθρωποι σε αυτή τη ζωή πρέπει να έχουμε μια γενική συναίσθηση των πραγμάτων. Ξέρετε ότι εγώ ως Υπουργός απολύτως δέχομαι ότι υπάρχει πρόβλημα με τους αναισθησιολόγους και δουλεύουμε για να λύσουμε αυτό το πρόβλημα. Οι γιατροί μας, που ιδιαιτέρως τους σέβομαι, γνωρίζουν ότι το πρόβλημα δεν είναι μόνο ελληνικό, έχει μεγάλη όξυνση τα τελευταία χρόνια σε όλη την ΕΕ και αυτή η όξυνση δυναμώνει και την δική μας πίεση» συμπλήρωσε ενώ σημείωσε ακόμα πως «οι ελλείψεις των γιατρών δεν είναι οριζόντιες. Άλλες είναι οι ελλείψεις στη Θεσσαλονίκη, άλλη έλλειψη στην Αθήνα, άλλη έλλειψη στην Κρήτη. Υπάρχουν νοσοκομεία που δεν έχουν καθόλου ελλείψεις. Υπάρχουν νοσοκομεία που έχουν και πληθώρα. Δεν είναι όμοια η κατανομή».

Σε συνάρτηση με τις ελλείψεις ιατρονοσηλευτικού προσωπικού, ο Υπουργός ερωτήθηκε πώς θα μπορέσουν πρακτικά να γίνουν τα 50.000 δωρεάν απογευματινά χειρουργεία που εξήγγειλε ο κ. Γεωργιάδης, διευκρίνισε τα εξής. «Εμείς θα δώσουμε το δικαίωμα στις κλινικές του ΕΣΥ, υπό κάποιους όρους και προϋποθέσεις, εάν κρίνουν ότι μπορούν και θέλουν, να οργανώσουν τα απογευματινά χειρουργεία επ’ αμοιβή και μετά θα έρθουμε και θα αγοράσουμε και εμείς, όχι μόνο εμείς, θα αγοράσει ο κόσμος που θα πηγαίνει να τα χρησιμοποιεί, αλλά θα αγοράσουμε κι εμείς 50.000 χειρουργεία για να τα παράσχουμε δωρεάν σε όσους έχουν τη μεγαλύτερη αναμονή ώστε να καθαρίσουμε τη λίστα» ανέφερε ο κ. Γεωργιάδης με την σημείωση ότι ο βασικός όρος για να μπορεί μια κλινική του ΕΣΥ να έχει απογευματινά χειρουργεία, είναι η παραγωγή του σε χειρουργεία το πρωί να παραμένει στον μέσο όρο της προηγούμενης χρονιάς.

Στην Ενιαία Ψηφιακή Λίστα Χειρουργείων που είναι ήδη στον αέρα από την 1η Φεβρουαρίου θα παρακολουθείται η εξέλιξη των χειρουργείων και πρόκειται να εμπλουτιστεί όπως είπε ο Υπουργός. «Θα την εμπλουτίσουμε την ενιαία λίστα γιατί η εντολή που έχω δώσει είναι στον αέρα να έχουμε όχι απλώς γενικά πόσα είναι τα εν αναμονή χειρουργεία στη χώρα, όπως είναι τώρα, αλλά να τα κάνουμε δημόσια γνωστά ανά κλινική, ανά νοσοκομείο. Να βλέπεις και την εξέλιξη στην κλινική που εσύ περιμένεις να χειρουργηθείς και αν βλέπεις να προηγούνται άλλοι, να σου παίρνουν τη σειρά, να μπορείς να ρωτάς για ποιο λόγο συνέχεια μένω πίσω».

Οι ασθενείς θα μπορούν να απευθύνονται στη διοίκηση του νοσοκομείου για να διαμαρτυρηθούν αν βλέπουν ότι «μένουν πίσω» στη σειρά, ωστόσο σύμφωνα με όσα ανέφερε ο κ. Γεωργιάδης, εκεί μεσολαβεί η ιατρική απόφαση καθώς ενδέχεται για παράδειγμα η υγεία ενός ασθενούς να έχει επιβαρυνθεί και άρα να πρόκειται για επείγον πλέον χειρουργείο. «Δεν μπορεί να πει ο Υπουργός, αμφισβητώ την ιατρική σου κρίση, αλλά κοιτάξτε τι δύναμη μας δίνει η ενιαία λίστα χειρουργείων… Εάν σε μια κλινική αυτό γίνεται εκ συστήματος, τότε μπορεί και η διοίκηση του νοσοκομείου και ο ασθενής να πουν στους γιατρούς αυτής της χειρουργικής ομάδας, γιατί ρε παιδιά ξαφνικά όλα σας τα περιστατικά είναι επείγοντα, τι συμβαίνει σε αυτή την κλινική;» προσέθεσε ο κ. Γεωργιάδης ενώ επισήμανε πως στα συμβόλαια για τους νέους διοικητές, «ένας από τους στόχους που πρέπει να εφαρμόζουν, αλλιώς χάνουν τη θέση τους, είναι να μην δημιουργούνται μεγάλες αναμονές στα χειρουργεία τους. Άρα λοιπόν, αν εγώ βλέπω ως υπουργός ότι στο τάδε νοσοκομεία οι αναμονές είναι 6 μήνες, ενώ στο διπλανό νοσοκομείο στην ίδια πόλη είναι τρεις, αυτός είναι λόγος για να τον αποπέμψω από τη διοίκηση».

Ως προς το πώς θα προχωρήσουν τα 50.000 δωρεάν χειρουργεία και ποια θα προκριθούν, ο Υπουργός ανέφερε ποιος είναι ο σχεδιασμός. «Με τα δωρεάν χειρουργεία είναι πολύ απλό τι θα κάνουμε. Αφού στηθούν τα απογευματινά χειρουργεία μέσα στον Μάρτιο θα πάμε και θα πούμε στα νοσοκομεία που έχουν στήσει απογευματινά χειρουργεία, πόσο κοστίζει μια χοληδεκτομή, 600 ευρώ, πόσο κοστίζει ένας καταρράκτης, 500 ευρώ, πόσο κοστίζει μια αρθροπλαστική και ούτω καθεξής. Πήγαινε τώρα στη λίστα που έχεις εσύ στο νοσοκομείο σου και στα γύρω νοσοκομεία και κάλεσε τώρα από την ενιαία λίστα χειρουργείου αυτόν που περιμένει περισσότερο καιρό με ένα mail, με ένα τηλέφωνο και πες του εσύ που περιμένεις τώρα τρία χρόνια, ένα χρόνο, ενάμιση χρόνο, έξι μήνες, έλα εδώ στην κλινική Α του Ευαγγελισμού, λέω ένα παράδειγμα, την άλλη Δευτέρα το απόγευμα να σε χειρουργήσουμε, δεν θα πληρώσεις τίποτα. Η επιλογή θα γίνει με βάση τον χρόνο αναμονής. (…) Θα πάμε στη λίστα ανάποδα στο χρόνο και θα ειδοποιούνται απευθείας οι ασθενείς. Αυτό είναι το εργαλείο της ενιαίας λίστας χειρουργείου που φτιάξαμε».

Επιπλέον, ανέφερε, ο ασθενής στα απογευματινά χειρουργεία θα πληρώνει τη συμμετοχή που προβλέπεται από τον ΕΟΠΥΥ, το 30% δηλαδή της αμοιβής. Οι γιατροί θα πληρώνονται το 100% της αμοιβής, που δημιουργείται από το 30% της συμμετοχής του ασθενούς δηλαδή και το 70% που δίνει ο ΕΟΠΥΥ. Το 100% αυτό, θα το μοιράζονται γιατροί, νοσηλευτές, τραυματιοφορείς, όσοι συμμετέχουν στο χειρουργείο.

Σχετικά με τις κινητοποιήσεις των αγροτών επισήμανε τα εξής. «Δεν θέλω να μιλήσω με ελαφρότητα, διότι αντιλαμβάνομαι πάρα πολύ καλά ότι για να είναι όλοι οι αγρότες της Ευρώπης στους δρόμους, κάτι σοβαρό συμβαίνει. Δεν είναι τώρα θέμα μόνο ελληνικό εδώ. Χθες έβλεπα κινητοποίηση στο Βέλγιο που κατέλαβαν τις Βρυξέλλες. Στο Βερολίνο τα ίδια, στο Παρίσι τα ίδια. Ακόμη και στην Ελβετία κατέβηκαν οι αγρότες με τρακτέρ στους δρόμους. Είναι προφανές ότι οι άνθρωποι της παραγωγής στην ΕΕ αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα ως προς το κόστος παραγωγής. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι ένας πρωθυπουργός που πέντε χρόνια τώρα που κυβερνά είναι δίπλα στον αγροτικό κόσμο πολύ έντονα. Γι’ αυτό στον αγροτικό κόσμο πήγαμε τόσο καλά στις εκλογές. Ο λόγος που πήγαμε τόσο καλά στις εκλογές είναι γιατί πραγματικά οι αγρότες βλέπουν ότι αυτή η κυβέρνηση ενδιαφέρεται για αυτούς» ανέφερε ο κ. Γεωργιάδης εκφράζοντας τηνπεποίθηση πως «και τώρα θα βρεθεί λύση. Δεν έχω αμφιβολία».

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Δολοφονία Λυγγερίδη: Απόπειρα αυτοκτονίας από βασικό κατηγορούμενο – Νοσηλεύεται εκτός κινδύνου

Βασικός κατηγορούμενος 31 ετών, άρχισε να αυτοτραυματίζεται στα χέρια, στο άκουσμα ότι παραμένει προφυλακιστέος μαζί με άλλους τρεις εκ των 67 συλληφθέντων, ενώ είκοσι αφέθηκαν ελ...

Ιπποκράτειος Πολιτεία: Εντοπίστηκε παράνομο κέντρο απεξάρτησης τοξικομανών – Πέντε συλλήψεις

Συνελήφθησαν, στο πλαίσιο της αυτόφωρης διαδικασίας, χθες το μεσημέρι στην Ιπποκράτειο Πολιτεία, από αστυνομικούς του Τμήματος Ασφαλείας Ωρωπού της Διεύθυνσης Ασφαλείας Αττικής, 5 ...

Πάτρα: Εξαρθρώθηκε εγκληματική οργάνωση που διακινούσε ναρκωτικά σε σχολείο – 19 συλλήψεις από την ΕΛΑΣ

Εγκληματική οργάνωση που διακινούσε ναρκωτικά σε σχολικό συγκρότημα της Πάτρας, εξαρθρώθηκε από αστυνομικούς της Δίωξης Ναρκωτικών. Οι αστυνομικοί συνέλαβαν 12 άτομα και συγκεκρ...

Φόρτωση άρθρων...