Πέμπτη
22 Φεβρουαρίου 2024

NASA: Το βίντεο για την απόκοσμη ομορφιά του χειμώνα στον Άρη

Viral

«Όταν ο χειμώνας έρχεται στον Άρη, η επιφάνεια του πλανήτη μεταμορφώνεται σε ένα απόκοσμο εορταστικό σκηνικό», τονίζει η NASA σε ανακοίνωσή της.

Στον κόκκινο πλανήτη οι χιονονιφάδες έχουν σχήμα κύβου και το μεγαλύτερο μέρος του χιονιού δεν αποτελείται καν από νερό αλλά διοξείδιο του άνθρακα, περισσότερο γνωστό ως «ξηρός πάγος».

Χιόνι από πάγο νερού δεν πέφτει σχεδόν ποτέ στον Άρη. Επειδή η θερμοκρασία και η ατμοσφαιρική πίεση βρίσκονται σε τόσο χαμηλά επίπεδα, οι παγοκρύσταλλοι νερού που τυχαίνει να σχηματιστούν ψηλά στην ατμόσφαιρα εξαχνώνονται, δηλαδή μετατρέπονται απευθείας από στερεό σε αέριο, πριν φτάσουν στο έδαφος.

Μόνο το χιόνι διοξειδίου του άνθρακα πέφτει στην επιφάνεια, αν και κανένα μέρος του πλανήτη δεν δέχεται πάνω από ενάμισι μέτρο χιονόπτωσης, παρόλο που η θερμοκρασία σπάνια ανεβαίνει πάνω από το μηδέν ακόμα και στη διάρκεια του καλοκαιριού.

Οι εποχές στον Άρη τείνουν να διαρκούν περισσότερο επειδή η οβάλ τροχιά του πλανήτη γύρω από τον Ήλιο σημαίνει ότι ένα αρειανό έτος διαρκεί 687 ημέρες ή σχεδόν δύο γήινα έτη. Οι επιστήμονες της NASA γιόρτασαν το νέο έτος στον Άρη στις 26 Δεκεμβρίου, που συνέπεσε με την άφιξη της εαρινής ισημερίας στο βόρειο ημισφαίριο.
 

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Ο πιο ταξιδιάρης λύκος στον κόσμο

Ομάδα ερευνητών ανακοίνωσε ότι εντόπισε ένα γκρίζο λύκο ο οποίος ταξιδεύει στην Ευρώπη και έχει ήδη πραγματοποιήσει το μεγαλύτερο ταξίδι λύκου που γνωρίζουμε μέχρι σήμερα. Ο λύκ...

Φόρτωση άρθρων...