Δευτέρα
11 Δεκεμβρίου 2023

Στα χέρια ερευνητών το RNA του εξαφανισμένου τίγρη της Τασμανίας

Viral

Tο μεγαλύτερο γνωστό σαρκοβόρο μαρσιποφόρο της σύγχρονης εποχής είναι o Θυλακίνος. Το ζώο αυτό είναι γνωστό ως Τίγρης της Τασμανίας λόγω των λωρίδων στο πίσω μέρος της πλάτης του. 

To ζώο ζούσε στην ηπειρωτική Αυστραλία, Νέα Γουινέα και Τασμανία και θεωρείται πως εξαφανίστηκε τον 20ό αιώνα. 

Τα διαθέσιμα στοιχεία από την εποχή που μελετήθηκε το ζώο αυτό, αναφέρουν πως ήταν ένα σχετικά νυκτόβιο πλάσμα, με μέγεθος περίπου όσο ενός μεσαίου/μεγάλου σκύλου.

Με δημοσίευση της στην επιθεώρηση «Genome Research» ερευνητική ομάδα αναφέρει ότι κατάφερε να αποσπάσει RNA από λείψανα του ζώου που βρίσκονται στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας της Σουηδίας και είναι σε κατάσταση ημιμουμιοποίησης, με το δέρμα, τους μύες και τα οστά να διατηρούνται αλλά τα εσωτερικά όργανα να χάνονται. Υπήρχαν ερωτηματικά για το αν μετά από τόσα χρόνια το εξαιρετικά ευαίσθητο RNA θα μπορούσε να έχει διατηρηθεί σε δείγματα αποθηκευμένα σε ένα ντουλάπι κάποιου μουσείου αλλά οι ερευνητές όπως φαίνεται στάθηκαν τυχεροί αφού τα συγκεκριμένα δείγματα ήταν τέτοια που διατήρησαν σε καλή κατάσταση το συγκεκριμένο γενετικό υλικό.

Οι επιστήμονες τα τελευταία χρόνια έχουν εξαγάγει DNA από αρχαία ζώα και φυτά, μερικά από αυτά ηλικίας άνω των 2 εκατομμυρίων ετών. Αλλά αυτή η μελέτη σηματοδότησε την πρώτη φορά που το RNA – πολύ λιγότερο σταθερό από το DNA – ανακτήθηκε από ένα εξαφανισμένο είδος. Αν και δεν είναι το επίκεντρο αυτής της έρευνας, η ικανότητα εξαγωγής, αλληλουχίας και ανάλυσης παλαιού RNA θα μπορούσε να ενισχύσει τις προσπάθειες άλλων επιστημόνων για την αναδημιουργία εξαφανισμένων ειδών. Η ανάκτηση RNA από παλιούς ιούς θα μπορούσε επίσης να βοηθήσει στην αποκρυπτογράφηση της αιτίας των προηγούμενων πανδημιών.

Η τελευταία γνωστή τίγρης της Τασμανίας υπέκυψε πέθανε σε ζωολογικό κήπο της Τασμανίας το 1936. «Η ιστορία του θανάτου της Τίγρης της Τασμανίας είναι κατά μία έννοια ένα από τα πιο καλά τεκμηριωμένα και αποδεδειγμένα γεγονότα εξαφάνισης που οφείλονται στον άνθρωπο. Δυστυχώς, οι Τίγρεις της Τασμανίας κηρύχθηκαν προστατευόμενες μόλις δύο μήνες πριν πεθάνει το τελευταίο ζώο του είδους στον ζωολογικό κήπο.

Ιδιωτικές πρωτοβουλίες «απεξαφάνισης» έχουν ξεκινήσει με στόχο την ανάσταση ορισμένων εξαφανισμένων ειδών όπως η Τίγρης της Τασμανίας, το ντόντο ή το μάλλινο μαμούθ. 

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη
Φόρτωση άρθρων...