Παρασκευή
23 Φεβρουαρίου 2024

Tο Hubble φωτογράφισε εντυπωσιακή κυψέλη άστρων

Viral

Ακόμη μία εντυπωσιακή φωτογραφία προσέθεσε στο τεράστιο άλμπουμ του το Hubble. Το διαστημικό τηλεσκόπιο καταγράφει εικόνες του Σύμπαντος για περισσότερα από τριάντα χρόνια. 

Το Hubble έστρεψε τις κάμερες του στο Μεγάλο Μαγγελανικό Νέφος, ένα μικρό γειτονικό μας γαλαξία που βρίσκεται σε απόσταση περίπου 160 χιλιάδων ετών φωτός από εμάς και θεωρείται γαλαξίας δορυφόρος του δικού μας.

Το Hubble κατέγραψε εντυπωσιακές εικόνες από το ανοικτό σμήνος NGC 2022 που μοιάζει με ιδιαίτερα λαμπρή κυψέλη άστρων. Ανοικτό σμήνος ή ανοικτό αστρικό σμήνος ονομάζεται στην αστρονομία μία ομάδα μέχρι και λίγων χιλιάδων αστέρων που έχουν κοινή προέλευση και ηλικία. 

Στο κέντρο του σμήνος βρίσκονται πέντε ερυθροί υπεργίγαντες, αστέρια που επειδή τα καύσιμα υδρογόνου του τελειώνουν έχει ξεκινήσει η διεργασία της σύντηξης του ήλιου.

Αυτά τα άστρα είναι πιο βαριά και έχουν «βυθιστεί» προς το εσωτερικό του σμήνους ενώ τα ελαφρύτερα άστρα έχουν παρασυρθεί στις εξωτερικές περιοχές του σμήνους.

Έχει διαπιστωθεί ότι το NGC 2022 είναι ένα σμήνος που αποτελείται στο σύνολο του από βρεφικής ηλικίας άστρα που κανένα δεν ξεπερνά τα 20 εκατομμύρια έτη και άρα αποτελεί ένα φυσικό εργαστήριο παρατήρησης των αστρονόμων που τους επιτρέπει να ανακαλύπτουν στοιχεία για τη γέννηση, εξέλιξη και τον θάνατο των άστρων.

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Ο Αμαζόνιος οδεύει προς την «κατάρρευση»

Το τροπικό δάσος του Αμαζονίου βρίσκεται σε πορεία προς ένα κρίσιμο σημείο καμπής ήδη μέχρι το 2050, με καταστροφικές συνέπειες για την περιοχή, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε ...

Ο Νεύτωνας είχε προβλέψει το τέλος του κόσμου: Η ημερομηνία που είχε δώσει πλησιάζει

Η ανατριχιαστική προφητεία του Ισαάκ Νεύτωνα για το τέλος του κόσμου. Αρκετοί είναι εκείνοι που έχουν κάνει προβλέψεις για το τέλος του κόσμου δίνοντας μάλιστα, συγκεκριμένες ημ...

Φόρτωση άρθρων...