Πέμπτη
29 Φεβρουαρίου 2024

Συναγερμός για τα κόκκινα μυρμήγκια – Γιατί ανησυχούν οι επιστήμονες

Viral

Συναγερμός έχει σημάνει στην επιστημονική κοινότητα για το κόκκινο μυρμήγκι της φωτιάς. To κόκκινο μυρμήγκι βρέθηκε για πρώτη φορά στην Ευρώπη. 

Το συγκεκριμένο μυρμήγκι, με επιστημονική ονομασία το Solenopsis invicta, ενδημεί στην Νότια Αμερική αλλά έχει εξαπλωθεί σε μεγάλο τμήμα των ΗΠΑ, το Μεξικό, την Καραϊβική, την Αυστραλία και την Κίνα κατά τον περασμένο αιώνα.

Όπως αναφέρει το CNN, αυτά τα μυρμήγκια γίνονται επιθετικά όταν τα ενοχλεί κάποιος και προκαλούν ένα επώδυνο τσίμπημα, το οποίο προκαλεί ερεθισμό στο δέρμα και αλλεργικές αντιδράσεις. Το μυρμήγκι μπορεί επίσης να βλάψει τις καλλιέργειες και τα τοπικά οικοσυστήματα.

Οι ερευνητές δήλωσαν ότι εντόπισαν 88 φωλιές κόκκινων μυρμηγκιών της φωτιάς σε έκταση 5 εκταρίων κοντά στις Συρακούσες στην Σικελία της Ιταλίας.

«Το S. invicta είναι ένα από τα χειρότερα χωροκατακτητικά είδη. Μπορεί να εξαπλωθεί ανησυχητικά γρήγορα» δήλωσε ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης Mattia Menchetti, ερευνητής στο Ινστιτούτο Εξελικτικής Βιολογίας στην Ισπανία.

«Η εύρεση αυτού του είδους στην Ιταλία ήταν μια μεγάλη έκπληξη, αλλά γνωρίζαμε ότι αυτή η μέρα θα έρθει», ανέφερε ο Menchetti.

Ενώ τα κόκκινα μυρμήγκια της φωτιάς είχαν ανακαλυφθεί σε εισαγόμενα προϊόντα στην Ισπανία, τη Φινλανδία και την Ολλανδία, η ύπαρξη καμίας αποικίας δεν είχε επιβεβαιωθεί ποτέ πριν από αυτή τη μελέτη, δήλωσαν οι συγγραφείς.

Δεν ήταν σαφές πώς ή πότε τα μυρμήγκια της φωτιάς έφτασαν εκεί. Οι ερευνητές πίσω από τη μελέτη πιστεύουν ότι τα έντομα πρέπει να έφτασαν σε ένα σημείο διέλευσης με έντονη ανθρώπινη δραστηριότητα, όπως το λιμάνι της πόλης. Οι κάτοικοι της περιοχής είπαν στους επιστήμονες ότι τα τσιμπήματα των μυρμηγκιών είχαν αυξηθεί από το 2019.

Η γενετική ανάλυση των μυρμηγκιών αποκάλυψε ότι πιθανότατα είχαν εξαπλωθεί από τις Ηνωμένες Πολιτείες ή την Κίνα, όπου το Solenopsis invicta είναι επίσης χωροκατακτητικό είδος. Τα μυρμήγκια θα μπορούσαν σύντομα να εξαπλωθούν σε ολόκληρη την Ευρώπη, προειδοποίησαν οι ερευνητές, καθώς το 7% της ηπείρου – συμπεριλαμβανομένων μεγάλων αστικών περιοχών όπως η Βαρκελώνη, η Ρώμη, το Λονδίνο και το Παρίσι – έχει κλίμα κατάλληλο για το είδος, σύμφωνα με ένα μοντέλο που συγκροτήθηκε από τους συγγραφείς της μελέτης.

Η μελέτη δημοσιεύθηκε τη Δευτέρα στο επιστημονικό περιοδικό Current Biology. Τα χωροκατακτητικά είδη κοστίζουν στον κόσμο τουλάχιστον 423 δισεκατομμύρια δολάρια κάθε χρόνο, καθώς οδηγούν σε εξαφανίσεις φυτών και ζώων, απειλούν την επισιτιστική ασφάλεια και επιδεινώνουν περιβαλλοντικές καταστροφές σε όλο τον κόσμο, σύμφωνα με μια έκθεση των Ηνωμένων Εθνών.

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Ο Νεύτωνας είχε προβλέψει το τέλος του κόσμου: Η ημερομηνία που είχε δώσει πλησιάζει

Η ανατριχιαστική προφητεία του Ισαάκ Νεύτωνα για το τέλος του κόσμου. Αρκετοί είναι εκείνοι που έχουν κάνει προβλέψεις για το τέλος του κόσμου δίνοντας μάλιστα, συγκεκριμένες ημ...

Φόρτωση άρθρων...